Stanley Clarke & George Duke på Konserthuset

Bandet

Stanley Clarke och George Duke tillhör båda första generationens fusionmusiker från sjuttiotalet och som spelat det mesta med de flesta. Clarke har de senaste åren dragit sig mer åt mer renodlade jazzhållet och förfinat sitt akustiska spel, medans Duke vänt sig mot mer soulinfluerad s.k. ”smoothjazz” både som musiker och inte minst som producent.

Tillsammans har de genom åren haft olika projekt i fusion/soul facket vilka i sig kanske i är det mest minnesvärda de åstadkommit åtminstone på skiva. Men live blir det oftast annorlunda, framförallt när den spontana spelglädjen får husera rätt fritt.

Duke 2

För just spelglädje och lekfullhet präglade gruppens konsert som i vissa delar blev till ren show och ekvilibrism, men som till alla delar genomsyrades av värme och genuinitet. Gruppen inledde med Wild dog som var första spåret på deras första gemensamma platta från 1981, en typisk starter med möjlighet för samtliga musiker att visa upp sig. När ramen var etablerad blev det en blandad kompott från deras respektive kataloger bl.a. latinsk soulfusion ifrån Dukes A Brasilian love affair, en lång version av Clarkes Schooldays och en kärleksfull läsning av deras gemensamma hit från åttiotalet Sweet baby.

Clarke

”I grund och botten är vi dock jazzmusiker”, konstaterade Clarke vilket renderade i en mycket subtil version av Autum leaves i duo med Duke på flygel. Veteranen Bobby Sparks från Marcus Millers band fyllde ut tomrum, garanterade pulsen och höll ihop ramverket så att Clarke och Duke kunde ge sig iväg på ibland rätt oförutsägbara soloutflykter.

McDaniels dr

Trumslagaren Henri McDaniels – blott 20 år gammal och som varit stipendiat i ett av Stanley Clarkes musikprojekt för att stödja unga talanger – hade ett otroligt driv i kombination med tyngd och enkelhet i sitt spel och gavs med rätta stort utrymme. Så återväxt finns. Det är alltid roligt att se och höra musiker som både kan se bakåt och framåt med både distans, humor och allvar och som inte fastnar med historien i nuet.

Text: Ulf Thelander
Bilder: Heiko Purnhagen

Konserthuset den 6 oktober 2012.

Clarke / Duke 4

Stanley Clarke b elb, George Duke keyb p, Bobby Sparks keyb, Henri McDaniels dr,

Stockholm Jazz Festival