Steinar Aadnekvam får stipendium av Faschings Vänner

SteinarAadnekvam

I samband med Faschings Vänners årsmöte den 22 mars 2012 delas föreningens stipendium ut. Det ska gå till en ung musiker som står på översta trappsteget till en större karriär. Stipendiet är på 15000 kr och i år har föreningen beslutat att stipendiet skall tilldelas gitarristen Steinar Aadnekvam.

Han har uppmärksammats som en av de mest spännande gitarrtalangerna under de senaste åren. Med sitt eleganta virtuosa spel på sin akustiska nylonsträngade gitarr har han med sina medmusiker fängslat sin publik i såväl Sverige som Europa och Sydamerika.

Steinar Aadnekvam föddes i Norge för 27 år sedan men har haft sin musikaliska uppväxt i Stockholm där han studerat vid Kungliga Musikhögskolan. Hans musikaliska sökande har även fört honom ut i världen till bland annat Indien och Brasilien.

Steinars debut-cd ”Simple Things” fick topprecensioner i nordisk och europeisk musikpress liksom hans kompositioner som ”förmedlar på ett lyriskt och innerligt sätt det enkla som gör livet rikt och meningsfullt.”  ”Årets jazzgitarr-cd utan tvekan. En ny stor gitarrist har presenterat sig.”

Hans vistelse i Brasilien ledde till ett nära samarbete med brasilianska musiker och under hösten 2011 gjorde hans grupp Abacaxeiro en mycket bejublad turné i de nordiska länderna. Cd-n med samma titel och med musik komponerad av Steinar fick lysande recensioner.