Sthlm, Fasching 1/3: Svenska Kaputt

SVENSKA KAPUTT
En supergrupp inom psykedelisk jazzrockfusion

live @ FASCHING, fredag 1 mars
bar & kök 18:00 / konsert: 20:00 / 170 kr (ordinarie) 100 kr (student) / 18 år

http://www.fasching.se/artister/svenska-kaputt#.USTXoY7_DHR

Jonas Kullhammar – saxofoner m.m., Reine Fiske – gitarr m.m., Torbjörn Zetterberg – bas m.m. Johan Holmegard – slagverk m.m.

Den 1:a mars gör hyllade gruppen Svenska Kaputt sin Stockholmsdebut på Fasching, och för att fira det lite extra släpper bandet i samband med detta en exklusiv upplaga av sitt album på vinyl. Skivan ges ut på tjock (180g) färgad (brun) vinyl, med gatefold-omslag där det tryckts på baksidan av kartongen för att få en speciell matt känsla i trycket. Redan där är det väldigt lyxigt! Dessutom är upplagan minimal. Endast 250 ex är tryckta varav enbart cirka 200 kommar att säljas. Detta innebär att det i bästa eller värsta fall (beroende på hur man ser det) rent tekniskt skulle kunna sälja slut redan denna kväll på Fasching! Alltså ytterligare en anledning att vara på plats denna afton.

LYSSNA PÅ MUSIKEN

Om man ska nämna influenser så är det väl främst skandinavisk musik från 60 och 70-talen i stil med Bo Hansson, Mecki Mark Men, Börje Fredriksson, Terje Rypdal, Fläsket Brinner, Jan Garbarek med flera. Men givetvis finns det influenser från andra delar av världen också.

Jonas Kullhammar och Torbjörn Zetterberg är mest kända för sina mer akustiska projekt inom jazzen, medan Reine Fiske sedan långt tillbaka varit en central punkt inom svensk progressiv rock med band som Dungen, Träd, Gräs och Stenar, The Amazing och Anna Järvinen.

Johan Holmegard som är bandets yngsta medlem (från Kärrtorp) spelar med Reine i flera av dessa nämnda band och är dessutom med i Goran Kajfes Subtropic Arkestra.

 

CITAT OM BANDET:

… något av en svensk supergrupp… en stark debut…”
– SvD, betyg 5/6

En fullträff tycker jag jazzpsykedelikaproggen på Svenska kaputts debutskiva är.
– Nya Upplagan, betyg 5/5

Svenska Kaputt struntar i alla konventioner och har istället gjort en skiva med ett helt eget regelverk.
– Gaffa, betyg 4/6

This is great stuff. While worth seeking out.
– JazzWrap

Kullhammar, Fiske, Zetterberg och Holmegard skapar hypnotisk ”psykedelisk jazzrockfusion” som nästan får mig att köra i diket på E4:an mellan Stora Essingen och Campus Nyköping.
– Musikindustrin, bäst just nu

The album’s easily one of the most beautiful, most evocative sets we’ve ever heard.
– Dustygroove.com

Det är bara att kapitulera till den fantasieggande och uppfinningsrika musikmix som Svenska Kaputt här skapat. En av 2012 års mest spännande releaser!”
– Orkesterjournalen