Sthlm, Fasching 16/12: Till minnet av Sune Spångberg

MInneskonsertSuneSpangberg

Till minne av Sune Spångberg – en hyllning till en legendarisk musiker

FASCHING

Kungsgatan 63

Söndag 16 december kl 14-18

insläpp från kl 13

entré 80:-/50:- (stud)

 

I somras avled Sune Spångberg i en ålder av 82 år. Välkomna till en eftermiddag där hans vänner samlas för att hylla hans musik och person!

 

PÅ SCENEN:

NUTHOUSE (Arne Tengstrand/Anders Johansson/Hendrik Bergsten/Mikko Spångberg/Jouni Haapala/Erik Häusler) feat Sigrid Spångberg

ISKRA (Tuomo Haapala/Jörgen Adolfsson/Arvid Uggla/Tommy Adolfsson)

BRUS TRIO (Arne Forsén/Ulf Åkerhielm/Gilbert Matthews) feat Roland Keijser, Anders Nilsson & Tommy Skotte

DA WIND CHI (Kerstin Lindgren & Bengt Carling)

Arne Forsén & Pia Olby

Marie Selander & Tuomo Haapala

Bernt Rosengren

Göran Strandberg/Ivar Lindell/Johan Zetterlind

BAS-CHOCK! Ivar Lindell/Tuomo Haapala/Arvid Uggla/Ulf Åkerhielm/Tommy Skotte/Ove Gustafsson

Ove Gustafsson/Leo Lindberg/Bo Andersson

Kalle & Kasper Lindgren/Mikko & Sigrid Spångberg

m fl

 

Sune började sin musikerbana på 50-talet och blev snabbt en av de mest eftertraktade trumslagarna i Stockholms jazzliv. Han spelade med Lasse Gullin, Bernt Rosengren, Nannie Porres, Lasse Werner och många fler.

På Gyllene Cirkeln i början av 60-talet spelade han trio med Bud Powell på kvällarna och arbetade på bildbyrå på dagarna, ett intensivt liv.

En annan avgörande musikalisk händelse för Sune var mötet med saxofonisten Albert Ayler, som spelades in av Bengt ”Frippe” Nordström och räknas som Aylers första inspelning.

Senare under 60-talet drabbades Sune av muskelsjukdomen MS, vilket gjorde det omöjligt för Sune att fortsätta spela på samma sätt som förr.

Han blev tvungen att hitta ett nytt sätt att närma sig musik, den fria improvisationen och gruppen ISKRA blev hans hemvist. Under 70- och 80-talet turnerade ISKRA i skolor och offentliga sammanhang med sin öppna och generösa improvisationsmusik.

Så småningom hittade Sune tillbaka till jazzen, utifrån sina fysiska förutsättningar. Sune spelade i flera triouppsättningar, med bl a Claes-Göran Fagerstedt, Göran Strandberg och Ivar Lindell.

Med Arne Forsén & Ulf Åkerhielm fördjupade han sig i kompositioner av gamla vännerna Kurt Lindgren och Lasse Werner. De gav också ut CD:n ”Surviving” med Sunes kompositioner.

Sune hittade även tillbaka till ISKRA och hans sista framträdande blev i samband med releasekonserten av CD:n ”Liberté, Égalité, Humanité” på Moderna Museet/Bucky Dome i maj.

Sune var en sann överlevare som med sin obändiga optimism och livslust trotsade sjukdomens alla motgångar. Omkring Sune fanns ett ljus som finns kvar i minnet hos alla som lärde känna honom.