Sthlm Jazz Fest 2010: Jazzvokalister x 2

Två internationellt rosade amerikanska jazzsångerskor presenterades på årets upplaga av Stockholm Jazz: Gretchen Parlato och China Moses.

Gretchen Parlato kom på tredje plats i kategorin Rising Star Female Vocalist i tidningen Down Beats årliga kritikeromröstning Critics Poll år 2007. Samma år uppträdde hon tillsammans med Wayne Shorter på La Villette Jazz Festival i Paris. Parlatos senaste platta, In A Dream, kom ut i augusti 2009 och utsågs till bästa vokaljazzalbum av Village Voice Critics Pool. Terence Blanchard, Kenny Barron och talangfulla Esperanza Spalding är några hon samarbetat med genom åren.

Parlatos främsta sångteknik är scat. Hon besitter ett skarpt sinne för detaljer. Vördnadsfullt och delikat, mjukt och varsamt smyckar hon de melodiska låtarna. En latinsk känslighet är påfallande både rytmiskt och röstmässigt. Bäst fungerar den framförallt i nummer som Herbie Hancock´s Butterfly och Wayne Shorters Footprints — den sistnämnda är som skräddarsydd för Parlatos röst. Dessvärre når hennes mest lågmälda nummer inte riktigt ända fram från den stora Skeppsholmscenen; en bokning i klubbmiljö på Fasching hade varit det ultimata.

China Moses – värmde publiken med karisma och scennärvaro. Foto: Heiko Purnhagen

Den i Memphis födda och i Frankrike verksamma 32-åriga sångerskan China Moses är dotter till jazzsångerskan Dee Dee Bridgewater. Lovorden har haglat för Moses senaste album This One´s For Dinah, en hyllning till hennes idol, jazzsångerskan Dinah Washington.

För ett tiotal år sedan var Moses här i Stockholm och jobbade med Neneh Cherry och hon har längtat efter att komma tillbaka. Så snart China Moses äntrar scenen med stor grace, karisma och scennärvaro höjs temperaturen. Med yviga gester och energisk dans värmer hon upp åhörarna på det blåsiga och duggregniga Skeppsholmen. Moses kompas av franska pianisten Raphael Lemonier och hans helfranska band. Vi hör riviga och övertygande versioner av Fine, fine daddy, Cry me a river och Mad about the boy, bara för att nämna några av de njutbara örhängen.

Bäst kanske hon kommer till sin rätt i egna tolkningen Dinah´s Blues. Moses är en självsäker och driven sångerska: med mycket energi, med ett distinkt bett i fraseringen och en nakenhet i uttrycket levererar hon en uppskattad konsertupplevelse. Mellan låtarna berättade hon kul och intressanta anekdoter kring Dinah Washingtons liv och lyckades skapa en intim och varm stämning.

Patrik Sandberg