Sthlm Jazz Fest 2010: Ljudlandskap, latin, funk och gospel

Kubanske pianisten Chucho Valdés – son till Bebo och kanske mest känd som ledare för latinjazzgruppen Irakere – levererade en ordentlig vitamininjektion med sitt åtta man starka Afro-Cuban Messengers. Med över 83 album och sju Grammy Awards på sin meritlista är han en av de största nu levande ikonerna inom latinjazzen.

Valdés presenterade denna afton en smakfull blandning av takter och improvisationer med rötter i Afrika, Kuba och Spanien. Joe Zawinuls och Weather Reports klassiker Birdland gavs i en humoristisk version då slagverkarna Juan Carlos Rojas Castro och Yaroldy Abreu Robles förvandlade Skeppsholmen till en orgie i färgsprakande, gungande rytmer. Bésame Mucho tolkades med lyhörd sentimentalitet av Chuchos skönsjungande syster Mayra Caridad Valdés. Chucho själv var i lysande form: med ett ständigt leende på läpparna bjöd han på forsande tonkavalkader från sin flygel. Oemotståndligt och, som sagt, en vitamininjektion som heter duga!

 

Cohen med musik från Mellanöstern Foto: Heiko Purnhagen

Israeliske basisten Avishai Cohen blev känd i Sverige efter en bejublad konsert på Skeppsholmen 2006. Hans svenska fan-skara har sedan dess vuxit år efter år. Tidigare har Cohen framträtt med sin samspelta trio, nu fick vi avnjuta det nya projektet Aurora där Avishai inte bara har rollen som basist utan även som vokalist på ladino, hebreiska, engelska och spanska. Avishai har övergått till en alltmer melodiös musik.

Den judiska och andalusiska musiken står nu i fokus även om den blandas upp, som tidigare, med jazzen. Cohen sjunger många av låtarna på hebreiska och balanseras smakfullt i några nummer av sångerskan Karen Malka, som suggestivt integrerar främre orientaliska rytmer med afroamerikanska stildrag. Oudspelaren Amos Hoffman och Shai Maestro, pianisten från trion, bidrar med lyhörd dynamik och läckra inpass.

John Scofield lät gospel och blues tala. Foto: Nilla Domnérus

Gitarristen John Scofield har nu turnerat med sitt Piety Street-projekt i över ett år men det är första gången han spelar i Stockholm med detta band. Musiken kretsar kring gamla klassiska gospelnummer och spirituals som Something´s got a hold on me och Motherless child. Även en cover på Hank Williams The angel of death framförs.

Legendariska Meters-basisten och sångaren George Porter Jr är med i bandet och bidrar till klangen av New Orleans i ljudbilden. Sångaren och keyboardisten Jon Cleary gungar skönt bakom sina klaviaturer och har en enastående pipa. Scofields typiska, snillrika ackordföljder hörs denna afton ytterst sparsamt. Piety Street känns svängigt och kraftfullt i gospelns och bluesens tecken, dock utan att göra något bestående intryck eller vara särskilt nyskapande.

Erik Lindeborg på kosmisk resa. Foto: Heiko Purnhagen

Pianisten Erik Lindeborg, medlem i trummisen Fredrik Noréns band sedan 2007, spelade med sin egen trio på den lilla scenen ”Backen”. Låtarna från senaste plattan Time presenterades i en uppdelad svitform. Albumet är en kosmisk resa med ett tydligt filosofiskt uttryck och stor melodirikedom.

Robert Ikiz trakterade trummorna med finess och smakfullhet, basisten Kristian Lind spelade stadigt och balanserat och tillsammans med Lindeborg bjöd de på ett laddat möte. Denne 26-årige pianist bevisade att hans egensinniga kompositioner och drömska ljudlandskap fungerar lika bra live som på skiva.

Say ´Fred, Fred´! Fred Wesley i farten. Foto: Olle Hernegren

Trombonisten Nils Landgrens senaste projekt bygger på ett samarbete med Läkare utan gränser: bandet åkte ner till Kibera, ett slumområde utanför Nairobi i Kenya, för att hjälpa unga människor utveckla sin musikaliska talang. Bandet skänkte även instrument och gav gratiskonserter på en liten ramp i området.

Till Skeppsholmen kom Nils Landgren Funk Unit med senaste cd:n Funk for Life i bagaget och med trombonisten Fred Wesley, kapellmästaren för James Brown och JB´s, som uppskattad gäst. Bandet bjöd på dansant funkjazz av högsta kaliber. Material från Funk Units nya projekt varvades med låtar från tidigare album och odödliga James Brown-anthems som Pass the Peas.

En kulen afton på Holmen fick en funky avslutning som värmde både hjärta och själ!

Patrik Sandberg