Sthlm Jazz Fest: Courtney Pine

När man möter Courtney Pine första gången blir man lätt överraskad. Här är en man som tar saker och ting på sitt sätt, med humor och distans. Hans nuvarande projekt, Transition in Tradition, är en hyllning till de tidiga jazzstjärnorna i New Orleans, och det sätter sina spår på konserten.

Courtney Pine inleder knappast med någon charmoffensiv, klagande uttalanden om att ”vi är trötta och hungriga och har rest hela vägen från U.K” ger knappast några pluspoäng. Courtney och band piggnar dock till och levererar en oförutsägbar konsert som präglas av leklusta och respektlöshet. Allt låter inte lika bra, ibland kan han fastna i en meningslös fras eller ton och hänga kvar medan bandet bygger ett crescendo bakom honom. Effektfullt, men inte mer, vilket också gäller ett överdrivet och ofta ointressant användande av elektroniska effekter.

Men Courtney Pine går mot en arbetsseger, och avslutar med allsång i In a Mellow Tone som närmast går i cirkusmusikstil, allt medan Pine vandrar runt bland publiken. En passande avslutning på en ovanlig konsert.