Sthlm Jazz Fest: programmet på plats

Vid en pressträff idag berättade festivalgeneralen Lena Åberg Frisk om det nu spikade programmet för Stockholms Jazzfestival.

Sthlm Jazz Fest har som bekant flyttats fram och inträffar redan den 10 – 12 juni – som vanligt på Skeppsholmen.

Bland de internationella tungviktarna märks Wayne Shorter, ”full av musikaliskt liv och inte bara en äldre man som visar upp sig”, sa Åberg. En annan publikdragare är gitarristen John Scofield som gästat Sverige många gånger.

En som spås bli nästa riktigt stora jazzvokalist är Gretchen Parlato från USA, som spelat med såväl Wayne Shorter som Herbie Hancock. Det är ett av festivalens nya mål att bjuda på artister som står inför ett stort genombrott inom kort tid. Till den kategorin hör också saxofonisten, kompositören och vokalisten Grace Kelly. Det artonåriga underbarnet har redan uppträtt på all världens konserthus. Jasmine Kara, 21 årig vokalist som vuxit upp i Sverige, med rötter i Iran och med skolning i USA, förmodas också av festivalledningen vara en kommande storstjärna.

En annan välkänd vokalist är China Moses, dotter till Dee Dee Bridgewater (intervjuad i OJ 3:2009).

Vidare bland de internationella artisterna: basisten Avishai Cohen, acid-jazz vibrafonisten Roy Ayers och Michael Ruff, sångare och keyboardspelare.

Några av de svenska artisterna som kommer till Skeppsholmen är Bobo Stenson, pianisten med världsrykte, Nils Landgren med sin Funk Unit, Håkan Broström med sin New Places Orchestra tillsammans med Viktoria Tolstoy och Meja samt Erik Lindeborg Trio. Nya stjärnskottet Elin Larsson vars saxofon och band också hördes på Swedish Jazz Celebration, uppträder tillsammans med Kristin Amparo.

Jazz i Sverige-artisten Samuel Hällkvists gitarr förmodas föra honom till en tätposition bland svenska jazzmusiker inom kort.

Nytt för i år är en satsning på familjeaktiviteter, för alla åldrar. I den ingår bland andra Georg Riedel som bjuder på sina ”Astrid Lindgren”-kompositioner. Lina Nyberg uppträder med sin musikaliska berättelse ”Den olydiga ballongen” och Karin Inde med sin ”Vad är det som händer”. Det kommer också att finnas en instrumentverkstad, ett ”önsketält” och mycket annat för hela familjen.

Priserna har sänkts något i år: Ett festivalpass kostar 1 300 och endagsbiljett får man för 480 kronor.
Den 27:e upplagan av festivalen vill också erbjuda riktigt bra mat. Stjärnkrögaren Melker Andersson och Brasserie Rouge kommer att servera fransk mat av hög klass.

Hela programmet, biljetter mm på: www.stockholmjazz.com