Sthlm Jazz Festival 2013: Andra artistsläppet

CassandraWilson

SJF logo brun 300px

Knappt fem månader återstår till Stockholm Jazz Festival 2013.

Harriet Tubman med Cassandra Wilson, Carla Bley, Lina Nyberg och Cindy Blackman-Santana finns i festivalens andra artistsläpp.

Så här presenterar arrangörerna de nya namnen:

 

HARRIET TUBMAN med CASSANDRA WILSON

HarrietTubmanFotoMichaelHalsband

Harriet Tubman är ett musikkollektiv som drogs ingång av gitarristen och vokalisten Brandon Ross, basisten Melvin Gibbs och trumisen JT Lewis i slutet av 90-talet. Nu kommer de till Stockholm tillsammans med skönsjungande grammyvinnaren, tillika megastjärnan, Cassandra Wilson!

Ross, Gibbs och Lewis har spelat tillsammans med några av de främsta musikerna genom tiderna; Herbie Hancock, Tony Williams, Tina Turner, Don Pullen, Leroy Jenkins och många fler.

När trion spelar tillsammans under namnet Harriet Tubman handlar det om gränslös musik som inte gärna låtar sig genrebestämmas. Tydligt är dock att bandet plockat inspiration från såväl Miles Davis elektriska 70-tal som ”the rhythm and rhyme explosion” på den amerikanska urbana 80-talsscenen. Genomgående är en känsla av musikalisk frihet och uppfriskande uppfinningsrikedom.

cassandra wilson FotoBriceMedia

Och vilken vokalist kunde bättre matcha denna eklektiska trio än den mångsidiga, färgstarka Cassandra Wilson? ”Vokaljazzens drottning” kommer från Mississippi och är känd för sin framstående förmåga att blanda stilar och uttryck. Hon har vunnit flera Grammys och har med sina album placerat sig överst på jazzlistorna världen runt.

Varför namnet Harriet Tubman?

Kollektivet tog sitt namn efter en afrikansk-amerikansk människorättsskämpe som under 1800-talet levde som slav i Maryland, USA. Harriet Tubman trotsade slaveriet och flydde norrut, mot sin frihet. Hon lyckades också hjälpa många fler i samma situation tack vare ett hemligt nätverk kallat ”The Underground Railroad”. Harriet organiserade flykter, ledde protester, inspirerade och samlade in kapital – allt för kampen mot slaveri och rasism. Hon hjälpte över 300 slavar att fly.

Efter det amerikanska inbördeskriget var hon också delaktig i kampen för kvinnors rättigheter. Harriet Tubman dog i Auburn, New York 1913.

100 år senare står Harriet Tubman: The Band på Stockholm Jazz Festivals scen tillsammans med sångerskan Cassandra Wilson!

Cassandra Wilson – sång, Brandon Ross – gitarr, banjo, sång, Melvin Gibbs – bas, Jt Lewis – trummor
Fredag 18 oktober 19:30 Scen: Konserthuset

 

CARLA BLEY TRIO

CarlaBley fotoKlausMuempfer

Carla Bley är en av jazzens verkliga giganter. Hon har skrivit flera låtar som idag betraktas som moderna jazzstandards; subtilt konstruerad musik med ett tilltalande uttryck. Hennes musik är en egen värld, fylld av färg, fantasi, kvickhet och överraskningar. En jazzens Alice i Underlandet som perfekt balanserar enkelhet, precision, spänning och djup.

Carla Bley har en över fem decennier lång karriär bakom sig, men blickar trots detta ständigt framåt och ser sällan sin musik ur retroperspektiv. Hennes katalog omfattar allt från små delikata stycken till storslagna opus. Hon har lett band av alla typer och storlekar, drivit den egna independentlabel Watt och varit med och initierat oberoende distribution av musik i USA.

Tillsammans med saxofonisten Andy Sheppard och basisten Steve Swallow kommer Carla Bley till Stockholm Jazz Festival 2013!

Line-up: Carla Bley – piano, Andy Sheppard – tenorsax, sopransax, Steve Swallow – bas

Carla Bley, dotter till pianoläraren och organisten Emil Borg (vars föräldrar var från Sverige), började spela piano vid 3 års ålder och skrev sin första opera som 8-åring. Och hon har aldrig genomgått någon formell musikerutbildning!

Redan under tonåren drogs hon till jazzen och flyttade snart till New York för att komma närmare de musiker hon beundrade. Hon jobbade som cigarettflicka på Birdland Jazz club och fick där höra alla de stora namnen spela. Hon började skriva musik, starkt inspirerad av den spirande frijazzscenen och i början av 60-talet spelades flera Carla Bley-kompositioner in av namn som George Russell, Tony Williams och Jimmy Giuffre. Under tiden jobbade Carla som garderobiär på Basin Street och Jazz Gallery – allt för att få höra så mycket musik som möjligt!

Karriären rullade sedan på och genom åren har Carla Bley samarbetat med namn som Jack Bruce, Robert Wyatt, John Scofield, Nick Mason, Don Cherry och Lew Soloff. Hon har också lett flera egna band och nått stora framgångar både som solist och som kompositör. Carla Bley räknas idag till ett av de riktigt betydande namnen på den moderna jazzscenen.

Lördag 19 oktober, 19:30 Scen: Grünewaldsalen, Konserthuset

 

LINA NYBERG ”SIRENADE” med NORRBOTTEN BIG BAND

Lina NybergFotoMiki.Anagrius

Kompositören arrangören och sångerskan Lina Nyberg har sedan många år varit en av de mest etablerade jazzmusikerna i Skandinavien och hon har gjort frimodigheten och kreativiteten till sitt signum.

När hon 2011 tilldelades Sveriges Radios utmärkelse Årets Jazzmusiker var det med motiveringen: ”.. en av de starkaste rösterna i svensk jazz. En unik sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig utan.”

Lina visade tidigt intresse för att arrangera för större sättningar, redan 1996 kom skivan ”So many stars” med Radiojazzgruppen Nouveau + stråkkvartett och på senare år kan man höra hennes blåsarrangemang bland annat på skivan Brasil Big Bom (Caprice records 2007).

I samarbetet med Norrbotten Big Band presenteras hon nu fullt ut som storbandsarrangör och bandet har också beställt en svit av Lina (med stöd av Statens Kulturråd) som går under namnet ”Sirenades”.

Musiken framförs med Lina själv som solist och NBB förstärks av Linas eget band, Cecilia Persson, piano, David Stackenäs, gitarr, Josef Kallerdahl, bas och Peter Danemo, trummor.
Lördag 19 oktober, 17:00 Scen: Kulturhuset, Hörsalen

 

 

CINDY BLACKMAN-SANTANA: ANOTHER LIFETIME
A Tribute to Tony Williams

CindyBlackmanSantana01-PhotobyJimmyBruch

Cindy Blackman-Santana är en av vår tids mest framstående trummisar i jazz och rock sammanhang. För många känns hon igen som trummisen bakom Lennie Kravitz, bl a i den klassiska ”Are you gonna go my way” där Cindys stenhårda groove är svårt att missa!

När hon nu kommer till Stockholm Jazz Festival är det med ett hyllningsprojekt till hennes mentor, rytmikonen Tony Williams. Projektet bygger på låtar från hans 70-tals grupp Lifetime, men bjuder också på flera originalkompositioner signerade Blackman.

Cindy träffade Tony Williams för första gången när hon var 16 år och Tony höll en trumclinic (trumworkshop) i den lokala musikaffären. Sedan dess har hon fascinerats och inspirerats av legendens musik och teknik. Men Cindy Blackman går också sina egna vägar. Hon har gett ut flera album i eget namn och spelat tillsammans med många stora namn inom jazz och rock; Pharoah Sanders, Cassandra Wilson och Ron Carter för att nämna några.

Cindy Blackman-Santana – trummor
Zaccai Curtis – keys
Rashaan Carter – elbas
Aurelien Budynek – gitarr

Söndag 20 oktober 16:00 Scen: Konserthuset