Frijazzparaden

Rulltrappa

Redan förra året introducerade Stockholm jazzfestival en utomhusparad där flera av de främsta musikerna inom frijazzen deltog.

I år började paraden på översta våningen i Kulturhuset under ledning av tubaisten Per-Åke Holmlander med nio musiker bakom sig. Rulltrappa för rulltrappa röde sig paraden i sakta mak neråt i Kulturhuset. Många gäster höll för öronen och såg alldeles uppbragta ut. Andra log och tittade nyfiket på den brokiga skaran musiker.

En dam blev ilsken och undrade vad de höll på med. Hon blev upplyst om att flera musiker med världsrykte ingick i orkestern. ”Men då måste de väl lära sig spela först”, röt hon. Paraden tog sig ljudligt ned för alla rulltrappor, för att ställa sig i ring på ”plattan”, dvs. Sergels Torg. Där lade gruppen upp ett härligt groove från vilket de olika sektionera improviserade.

PaPlatttan

Många stannade för att lyssna med ett förvånat uttryck i ansiktet, andra började tokdansa på ”plattan”. Andra brast ut i skratt, men stannade kvar med ett förundrat leende. Säkert exponerades många av ett musikaliskt uttryck som de aldrig någonsin hört. De brokiga soldaterna i Holmlanders armé, gick inte i takt precis, lika lite som de var uniformerade, men de lyste upp en vanlig höstdag mitt i Stockholm på ett alldeles charmerande sätt. En större kontrast mot de shoppingkvarteren i city kan nästan går inte att uppbringas.

Text: Lars Grip
Foto: Heiko Purnhagen

Per-Åke Holmlander (tu), Mats Äleklint (trb), Peter Danemo, Christoffer Cantillo (dr) Magnus Broo, Niklas Barnö (tp), Anna Högberg, Elin Larsson, Alberto Pinton, Thomas Backman (saxar)

PaPlatttan 3


PaPlatttan 2