Gretchen Parlato på Konserthuset

GP theband

Den 35-åriga, New York-baserade sångerskan Gretchen Parlato har på kort tid blivit ett av de stora namnen på jazzscenen idag. Till konserthuset kom hon med sin delvis nya lysande kvartett: Mark Giuliana på trummor (Avishai Cohen), Taylor Eigsti på piano och Burniss Travism på bas.

GP piano

Parlatos främsta sångteknik är scat. Hon sjunger återhållsamt och subtilt, har ett knivskarpt sinne för detaljer och är sångtekniskt begåvad med lysande timing och frasering. Delikat, med stor vördnad, smyckade hon de melodiska låtarna som mestadels var hämtade från färska plattan Lost and Found – som nu toppar vokaljazzalbumlistan på iTunes. En handfull av låtarna är komponerade av henne själv och pianisten Eigsti.

GP GP

Andra tolkningar från skivan var Wayne Shorters Juju och Simply Reds Holding Back The Years: den senare framfördes i en avväpnande version då Parlatos stämband kunde associeras till en altflöjt. Parlatos både röstmässigt och rytmiskt latinska känslighet kom fullständigt till sin rätt i en minnesvärd version av brasilianaren Paulinho Da Viola´s Alo Alo, likaså i hennes tolkning av Herbie Hancocks Butterfly – som skräddarsydd för Parlatos sammetslena stämband.

GP bass Drums

Parlato framstod efter konserten inte bara som en av de mest framstående jazzsångerskorna idag utan som en unik sångfågel som verkligen funnit sitt eget, självklara uttryck. Gretchen Parlatos konsert var en av festivalens absoluta höjdpunkter.


Text: Patrik Sandberg
Foto: Heiko Purnhagen

Stockholm Jazz Festival
Konserthuset 6 oktober 2012
Gretchen Parlato: sång, Mark Giuliana: trummor, Taylor Eigsti: piano, Burniss Travism: bas