Marius Neset Golden Xplosion och Al Foster Quartet

Marius Neset 5

Saxofonisten Marius Neset har väckt stor uppmärksamhet och gjort påtagliga avtryck på den europeiska jazzscenen med sin kvartett Golden Xplosion. Neset har setts både som en förnyare och befriare med sin utåtriktade och explosiva spelstil, där influenser ifrån många håll utanför jazzen smälts samman till något eget och högst personligt.

IvoNeame

Spelningen på Fasching denna festivalens tredjedag lämnade nog ingen oberörd, för avtryck och intryck gör han och gruppen definitivt. Inledningsvis demonstrerade Neset tillsammans med pianisten Ivo Neame ramarna för en klassisk soloimprovisation med tempo- och modusskiftningar, lite friform, lite bop fraser och lyrismer i folkton á la Garbarek.

PetterEldh

Efter drygt 10 minuters duospel springer basisten Petter Eldh och trumlagaren Anton Eger upp på scen och drar igång en närmast maniskt rytmiskt groove som Neset och Neame faller och vi är inne i en lång version av Golden Xplosion som gruppen vrider och vänder på i ytterligare 20 minuter. Uttrycket är maxat från början, en slags racerjazz – komprimerad, tät, briserande men samtidigt kalkylerad och strukturerad.

AntonEger

Trumslagaren Eger bidrar i hög grad till att trycket är konstant högt med sin drivna, punkanstrukna hackande spelsätt med ett minimalt nyttjande av cymbaler. Basisten Eldh spelar elektriskt på sin kontrabas periodvis med långa löpningar, däremot håller pianisten Neame en mer klassisk jazzprofil med tunga, tonfyllda rytmiska ackord i ensemblespelet.

MariusNeset

Huvudperson och självklart nav är Neset som med sitt kraftfulla och fysiskt påtagligt rörliga spel skruvar och vrider på de melodiska ramarna. De tillfällen då han spelar sopransax är angreppssättet mer konventionellt lyriskt men oerhört kompetent. Det är en mäktig musik som presenteras som periodvis kändes något övermättad men samtidigt ändå beroendeframkallande. Det blev ganska tomt i pausen…

 

AlFosterQ

Kvällens andra konsert var Al Foster Quartet som i mångt och mycket var en kontrast till Nesets grupp. Al Foster som spelat med Herbie Hancock, Joe Henderson, Sonny Rollins och inte minst med Miles Davis under 70- 80 talet har gjort sig känd som en kraftfull, dynamisk slagverkare med pondus vilket inte alltid innebär att vara hårdslående eller snabb.

Birnbaum Shim Weiss

Det började dock väldigt trevande och lite avslaget, framförallt ifrån saxofonisten Mark Shims sida, en musiker som annars har en tydlig profil vilket han visat i samarbeten med pianisten Vijay Iyer. Förklaringen kom en bit in i konserten, detta var Shims första (!) spelning med gruppen, så därav försiktigheten.

AlFQ AdamBirnbaum

En som däremot gjorde ett starkt intryck var pianisten Adam Birnbaum med en närmast oändlig pallet av lyriska inspel och solon och med en förmåga att dosera sina inlägg. Likaså basisten Doug Weiss ha de en bred lyrisk ådra att ösa ur med väl avvägda soloinpass. Merparten av materialet rörde sig i jazzens mittfora, men med en stark rytmisk förankring som Al Foster både skapade och övervakade.

AlFoster

Och just Foster skicklighet som slagverkare blev allt tydligare under spelningens andra hälft, då hans backbeat – som bl.a tilltalade Miles – kom igång rejält. Kvällen avslutades med en version av Miles Jean Pierre och då hade Shim fått ordning på sitt spel.

Text: Ulf Thelander
Foro: Heiko Purnhagen


Stockholm Jazz – Fasching den 3 oktober 2012.

Marius Neset Golden Xplosion
Marius Neset ts ss, Ivo Neame p, Petter Eldh b, Anton Eger dr,

Al Foster Quartet
Al Foster dr, Mark Shim ts ss, Adam Birnbaum p, Doug Weiss b