Terri Lyne Carrington på Konserthuset

TLC bandet 2

Den geniförklarade kvinnliga trumslagaren, kompositören och arrangören Terri Lyne Carrington (47) har ett imponerande CV. Förutom att hon är professor på Berklee Collage of Music har hon genom åren bland annat samarbetat med tunga artister som Clark Terry, Wayne Shorter, Stan Getz, Al Jarreau, Pharoah Sanders och Diane Reeves.

Till Konserthuset kom Carrington med sin kvartett som består av, förutom Carrington på slagverk, holländskan Tineka Postma alt- och sopransax, Nir Felder gitarr och Tamir Shmerling bas. Tidigare i år vann hon en Grammy för bästa vokalalbum för sin Mosaic Project. På skivan samarbetar hon med betydande kvinnliga jazzartister som Dianne Reeves, Cassandra Wilson, Esperanza Spalding med flera.

TLC TLC

Musiken andades mycket 60-tals bop men även modern jazzfusion. Trots att det mestadels var Carringtons egna kompositioner från hennes skiva som vi fick höra, bjöds vi också på en spännande version av Eric Dolphys Miss Ann. Geri Allens svävande och vitala Unconditional Love var konsertens absoluta höjdpunkt med Postmas blixtrande vassa, avväpnande sopransaxsolo. Även beställningsverket från festivalen som Carrington döpt kort och gott till Sweden andades genialitet.

TLC bass

Likt en Quincy Jones dirigerade och inspirerade Carrington bakom sin trumarsenal sina medmusikanter i ständig förändring och rörelse. Vi fick ta del av en helgjuten konsert, full av eftertanke. Unga stjärnskotten Schmerling och Felder är Carringtons egna protegéer från Berklee. Framför allt hörvärda Felder fick stort utrymme, men ofta i lite för långa solon. Det kollektiva uttrycket hölls dock alltid i första rummet, med Carrington själv oftast i centrum med sin flexibla teknik och timing.

TLC bandet


Text: Patrik Sandberg
Foto: Heiko Purnhagen

Stockholm Jazz Festival
Konserthuset 5 oktober 2012
Terril Lyne Carrington: trummor, Tineka Postma: altsax,sopransax, Nir Felder: gitarr, Tamir Schmerling:bas

 

TLC bandet

 

Terril Lyne Carrington: trummor, Tineka Postma: altsax,sopransax, Nir Felder:gitarr, Tamir Schmerling:bas