Stockholm Voices i ny konsertserie på Stockholms Konserthus

Text: Patrik Sandberg Foto: Nadja Sjöström
Sångensemblen Stockholm Voices med Sinne Eeg är den första konserten av tre under våren  i serien Stockholm Voices Salonger på Konserthuset i Stockholm, där sånggruppen bjuder in gästartister till ett musikaliskt intimt möte i Grünewaldsalen.
Premiärgästen den 22 februari är den meriterande danska sångerskan Sinne Eeg. Hon har givit ut över ett dussin album, det senaste var Staying In Touch (Stunt Records, 2022). Med sin varma röst och starka närvaro har hon etablerat sig som en av de absolut starkaste moderna jazzvokalisterna idag.
Vokaljazzkvartetten har tillsammans med sitt band fångat den svenska jazzpubliken sedan första turnén 2014.
Stockholm Voices består av Gunilla Törnfeldt, Maria Winther, Alexander Lövmark och Jakob Sollevi.
Kommande gäster i konsertserien är:
18 april – Stockholm Voices & Samuel Ljungbladh
23 maj – Stockholm Voices & Lena Willemark

Under tre torsdagar med premiär den 22 februari fyller vi  Grünewaldsalen med musik och vid varje tillfälle bjuds en gästartist in för att ytterligare förgylla kvällen. Konsertserien möjliggör tre unika musikaliska möten  De tre gästartisterna representerar olika genrer och i fokus står musiken där Stockholm Voices och artisterna möts för att bjuda publiken på musik och arrangemang som aldrig tidigare framförts. För den initierade publiken finns också möjlighet att höra pärlor ur gruppens och artisternas befintliga repertoar berättar Maria Winther.

Sinne Eeg står med ena foten i den nordiska traditionen och den andra foten i den amerikanska traditionen, precis som vi.  Vi kommer tillsammans med henne  bland annat framföra Beatles-pärlan  In My Life  men också  Sinnes kompositioner som  bla  Spring Waltz. En och annan utflykt utlovas även mot soligare breddgrader. Vi har också laddat upp med helt ny repertoar som presenteras under de tre kvällarna i Grünewaldsalen.  Under andra delen i konsertserien har vi  bjudit in Samuel Ljungblahd för ett sprakande musikaliskt möte där gränserna mellan jazz och soul suddas ut. Samuel är en av Sveriges mest uppskattade sångare och har länge funnits på Stockholm Voices radar. Bland annat kommer vi framföra  den älskade Beatleslåten With A Little Help from My Friends och Samuels egen låt  Given to Me.

I den avslutande konsertserien möter vi  den grammisbelönade folkmusikern och sångerskan Lena Willemark. Vad många kanske inte känner till är att Willemark även var en del av gruppen Gals and Pals 1980-86. Vi får höra sångarna mötas i bland annat Varför ska jag va´me och i Jag vet en dejlig rosa. Gröna majskogar och jazzigt sväng utlovas berättar Maria vidare.

Har vokaljazzen fått ett uppsving i Sverige, finns ett ökat intresse?

-Vokaljazzen är välmående i Sverige idag. Utöver de sångare vi sett på scenerna runtom i landet ser vi också nya stjärnor tändas på jazzhimlen – det känns betryggande för återväxten av vokaljazzen. Stockholm Voices är sedan drygt tio år en del av den svenska jazzscenen och är stolta över att vara en del i att förvalta och förnya vokaljazzen. Ambitionen har sedan starten varit hög och salongserien på Konserthuset är ett led i att ge den svenska publiken vokaljazz i gruppformat på högsta internationella nivå.

Vad ligger i loopen under 2024 för Stockholm Voices?

-Förutom de tre salongerna i Grünewaldsalen gör gruppen under våren ett antal nedslag i landet på olika jazzklubbar och festivaler Flera spännande projekt och samarbeten ligger i pipeline för Stockholm Voices och gruppen kommer att presentera flera nyheter lite längre fram i vår.

Patrik Sandberg

Fakta

Stockholm Voices i ny konsertserie på Stockholms Konserthus
Kommande gäster i konsertserien är:
18 april - Stockholm Voices & Samuel Ljungbladh
23 maj - Stockholm Voices & Lena Willemark
Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54566) [2]=> int(54735) [3]=> int(54541) [4]=> int(54746) [5]=> int(54382) [6]=> int(54707) [7]=> int(54329) [8]=> int(50803) [9]=> int(54731) [10]=> int(51323) [11]=> int(54715) }