Stockholms jazzigaste skivbutik, Plugged Records, fyller ett år

Plugged-records-035

År två blir avgörande för framtiden…

Nationaldagen den 6 juni förra året började det svänga rejält på Stora Nygatan 7 i Gamla Stan, i huvudstaden. I kärva tider med nedladdningar, streaming och piratkopiering öppnade Lena och Teijo Agélii helt dödsföraktande en livs levande skivbutik med jazz och blues i fokus.

Variationen är stor och generös. Vinyl, cd, boxar, dvd, musikmagasin, foton, litteratur och inte minst livespelningar med kvalitetsgaranti har alltsedan första dagen blivit synonymt med Plugged Records. Nationaldagen i år firades ettårsjubileum. Inför en stor och begeistrad publik framträdde två trios; den ena med gitarrmaestron Gustav Lundgren, den andra med trumpetaren och croonern Peter Asplund vid solistmikrofonen.

Det besjälade ägarparet Lena och Teijo Agélii har sedan tidigare bedrivit distribution och egen import av jazz- och bluesbaserad musik, bland annat i samarbete med OrkesterJournalen. Beslutet att öppna butik med rejäla öppettider och rikligt sortiment samt ofta återkommande livekonserter bygger förstås på paret Agéliis äkta kärlek till musiken och dess utövare.

– Första året har varit fantastiskt roligt och händelserikt, konstaterar Teijo Agélii, men tyvärr är inte omsättningen tillräcklig för att täcka kostnaderna. Inte minst hyran i centrala Stockholm är en tuff utmaning.

På följdfrågan vad detta betyder för framtiden svarar Teijo att det andra året för butikens räkning behöver bli bättre än det första. Vad som händer om inte försäljningskurvan stiger vill han inte gärna formulera i ord.

Men att fler kunder måste öppna plånboken i utbyte mot bra musik på cd eller vinyl, det är uppenbart.

För att stötta denna utsökta konceptbutik för jazz och blues har Vänföreningen Plugged Records bildats. Ett påtagligt stöd har även stora delar av den svenska jazzeliten visat genom att framträda utan gager med kammarmusikaliska små läckerheter. Speciellt i samband med skivsläpp har levande musik fyllt lokalen.

Under första året har antalet livehändelser närmat sig hundratalet, oftast mycket välbesökta och uppskattade. Fantasirik variation med närbesläktade evenemang har också kunnat avnjutas.

Plugged-records-061

Exempelvis har Hans Backenroth med inlevelse berättat om kontrabasens utveckling och betydelse för jazzen. Eller har den kunnige Jan Bruér kåserat kring legenden och mästaren Duke Ellington. För att inte tala om när Claes Janson presenterade sin nyutkomna och omtalade kokbok Cooking, med många Jansons Frestelser.

För den publik som inte bor nästgårds berättar Lena och Teijo Agélii i ett återkommande och webbaserat Nyhetsbrev om aktualiteter kring Plugged Records. Suktar man efter än mer fyllig information är det bara att klicka sig fram till nättidningen Plugged Records Webzine. Att denna internetbaserade publikation marknadsförs under mottot Quality Music For Quality Minded People är förstås inte mer än rätt och riktigt.

Problemet är att det ännu i vår upplysta tid finns alltför få medborgare som har kläm på hur kvalitetsmusik är beskaffad. Lena och Teijo Agélii vet och i den bästa av världar får de båda möjlighet att fortsätta övertyga de som ännu inte har tagit till sig budskapet!

Text: Leif Domnérus
Foto: Nilla Domnérus