Svensk improvisationsmusik på export

Med sikte på London, Tokyo och New York ska svensk improvisationsmusik lanseras utomlands. Projektet går under namnet Hear here och innefattar pianisten Lisa Ullén, vokalisten Sofia Jernberg, basisten Nina de Heney, gitarristen David Stackenäs samt Ida Lundén på elektronik och objekt.

– Vi vill sprida svensk improvisationsmusik i världen. Det finns så mycket bra improvisationsmusik i Sverige. Men den stannar här. Vi hoppas att detta kan bli en plattform för att musiker och arrangörer utomlands att känna till Sverige. Vi måste göra insatser och hamna i nya sammanhang, vi är ett litet land, säger inititiativtagaren Lisa Ullén.

Först ut är Café Oto i London med konserter den 7 och 8 mars. Vid denna tidnings pressläggning finns dessutom långt gångna förhandlingar med Tokyo jazzfestival i september i år och New York i januari 2016. Tankar finns även om att spela i Sverige.

Musikerna kommer att stanna ett par dagar på varje ställe. Det blir duo-, trio- och gruppspelningar och ett utbyte ska med musiker på plats, alltså en form av mobilt ”artist in residence”.

– Det ligger i tiden att röra sig utanför landet. Sverige är ett skymningsland när det gäller turnéer, säger Lisa Ullén.

Hela projektet kommer att filmas på super8 av den prisade filmaren Mårten Nilsson. Det kommer också att spelas in för möjlig framtida skivutgåva. Konstnären Jochum Nordström har gjort affischen. Projektet sker med bidarg från Musikverket och i samarbete med Musikcentrum Öst.