Svensk jazz vill tas på allvar i kulturpolitiken

Representanter för svenskt jazzliv träffades den 27 oktober för att smida planer till den 18 månader långa kampanj som syftar till att få jazzen till en del av svensk kulturpolitik.

Föreningen Sveriges jazzmusikers ordförande, saxofonisten John Högman eldade på mötesdeltagarna genom att konstatera att till exempel modern dans på mycket kortare tid än jazzen lyckats få resurser som många gånger överstiger vår genre. Förklaringen är enkel menade han. Dansen har formerat sig och fortsatte: "Det är därför hög tid att jazzen, om ni ursäktar uttrycket, går i takt för att åstadkomma en förändring värd namnet!"

Det är fjärde gången som ett brett stormöte arrangerats och mellan dessa har en arbetsgrupp arbetat med att ta fram ett manifest för jazzen. Alla som engagerar sig i genren uppmanas att delta på sitt sätt. Och det verkar som att det kommer märkas. Den 29 november är det kampanjstart och då kommer det bli aktiviteter över hela landet. Manifest och knappen som alla jazzälskare ska bära med texten "Släpp in jazzen!" kommer att delas ut. Läs mer på kampanjsajten www.svenskjazz.se.