Svenska Kaputt skivdebuterar

KaputtsAlt

Svenska Kaputt är ett nytt svenskt band bestående av medlemmar från band som Dungen, Jonas Kullhammar Quartet, The Amazing, Träd Gräs & Stenar, Folke, Torbjörn Zetterberg Hot Five, Kullrusk, Nacka Forum med mera.

Svenska Kaputt utgörs av:

Reine Fiske – Gitarr m.m.

Jonas Kullhammar – Saxofon m.m.

Torbjörn Zetterberg – Bas m.m.

Johan Holmegard – Trummor m.m.

Debutskivan släpps kring månadsskiftet september/oktober på Moserobie (www.moserobie.com)

Svenska Kaputt bildades för några år sedan i Stockholm och har sedan dess träffats regelbundet och repat i Moserobies studio i Orminge. Och under cirka en veckas tid i slutet av 2011 spelade gruppen in denna skiva.

Medlemmarnas bakgrund skiljer sig kanske en del, men de gemensamma nämnarna är desto fler.

Om man ska nämna influenser så är det väl främst skandinavisk musik från 60 och 70-talen i stil med Bo Hansson, Mecki Mark Men, Börje Fredriksson, Terje Rypdal, Fläsket Brinner, Jan Garbarek med flera. Men givetvis finns det influenser från andra delar av världen också.

Jonas Kullhammar och Torbjörn Zetterberg är mest kända för sina mer akustiska projekt inom jazzen, men Torbjörn har gjort två album under namnet Folke.

Reine Fiske är uppvuxen i Orminge och har sedan långt tillbaka varit en central punkt inom svensk progressiv rock med band som Dungen, Träd, Gräs och Stenar, The Amazing, Anna Järvinen m.fl. och Johan Holmegard som är bandets yngsta medlem (från Kärrtorp) spelar med Reine i flera av dessa nämnda band och är dessutom med i Goran Kajfes Subtropic Arkestra.

– Det är svårt att själva bestämma vilken kategori vår musik ska placeras i, säger Jonas Kullhammar, men någonstans kring psykedelisk jazzrockfusionspräck är väl vad vi skulle gissa själva.

Någon turné eller spelningar är ännu ej inplanerade på grund av omöjligheter i medlemmarnas scheman, men skiva nummer två planeras att spelas in under hösten.