Svenskt tema på årets Uppsala Internationella Gitarrfestival

Temat för årets upplaga av Uppsala Internationella Gitarrfestival  blir Made In Sweden, ”en manifestation av svenska artister, svensk musik och svenskbyggda instrument”.

-Det är ett  svårt år även för oss, vi  kom fram till att ställa in inte var ett alternativ. Men att ställa om. Även om det nu sker i begränsad form enligt Folkhälsoinstitutets förhållningregler måste kulturen få ta plats. Den måste höras och synas i det offentliga rummet. Mer än någonsin. Därför  är vi särskilt glada att årets Uppsala Internationella Gitarrfestival kommer att äga rum där huvudtemat  är Made in Sweden. Vi presenterar svenska artister, svensk musik, svenska tonsättare och svenskbyggda instrument. En manifestation av svenska musiker och svensk musik. Det känns särskilt viktigt att just i år lyfta och stödja de svenska artisterna berättar festivlenchefen Klaus Pontvik.

-Vi kommer presentera några förstagångsframföranden, både svenska och internationella. Bland programpunkterna kan nämnas en kväll med Lisa Nilsson och gitarristerna Mattias Torell och Mats Bergström, Emil Ernebro med mandolinisten Erik Igelström, samt en specialare där duon The Gothenburg Combo bjudit in gitarristerna Susanna Risberg och David Stackenäs samt sångerskan Lina Nyberg för att premiärspela musik inspirerad av litteratur, nyskrivna stycken av utvalda komponister som Georg Riedel, Lina Nyberg, Jojje Wadenius, Ann-Sofi Söderquist, Nils Berg, Susanna Risberg, David Stackenäs och Nina de Heney. Åtta fängslande fria musikaliska fantasier byggda på deras favoritböcker.
Vid en hyllningskonsert till brasilianske gitarristen och kompositören Sergio Assad blir det skandinavisk premiär av en av hans verk, The Walls med en gitarrorkester dirigerad av Christian Karlsen.

Vilka  internationella artister kommer spela på festivalen?
-Vår stora internationella stjärna i år är britten Guthrie Govan som kommer med band och Greklands mest namnkunniga basist Yiorgos Fakanas Därutöver kommer ett antal unga klassiska gitarrister från Eurostrings samarbetet.

Kommer konserterna livestreamas för de som inte lyckas få tag i biljett?
-Just nu tittar vi på möjligheterna att kunna göra det. Det är ett helt nytt fält där erfarenheten inte är så stor och där man får experimentera sig fram.

Vad får man absolut inte missa?

– Huvudtemat är som sagt Made in Sweden och det är en fin skara namnkunniga artister. Lisa Nilsson Trio med Mattias Torell och Mats Bergström blir en höjdare. Men även The Gothenburg Combo med alla sina gäster som Lina Nyberg, Susanna Risberg och  David Stackenäs säger. Även vår finaste fingestylegitarrist Emil Ernebro delar med sig av mycket glädje och virtuositet med ett antal gäster berättar Klaus Pontvik vidare.

– Det är en fantastisk glädje att få göra premiären av detta gränsöverskridande projekt med helt nyskriven musik av våra största svenska jazzprofiler just på Uppsala Gitartfestival! Gitarren är ett av de mest nomadiska, inkluderande, gränslösa och älskade instrument som finns och det är glädjande att Uppsala Gitartfestival även i dessa besvärliga tider fortsätter att hålla musikens och instrumentets fana högt, säger David Hansson från The Gothenburg Combo.

Detaljerat program och mer info här: https://uppsalagitarrfestival.se/

Patrik Sandberg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.