SWEJS-profilen Ingmar Matsgård avliden

Ingmar Matsgård, Stockholm, har avlidit i en ålder av 91 år och efterlämnar hustrun Elisabeth och sönerna Peder, Jonas och Eric med familjer.

Ingmar fick ett långt och innehållsrikt liv, växte upp i en företagarfamilj och blev företagare själv inom många skilda branscher. Undertecknade känner honom dock genom hans verksamhet de sista åren som tillskyndare av svensk jazz. I denna roll blev en påtaglig insats initiativet till att för 21 år sedan starta lunchjazzklubben SWEJS (Swedish Executive Jazz Society) där Ingmar var eldsjäl och ordförande under många år.

SWEJS startade som ett jazzsällskap för de närmaste vännerna men blev snart populärt och både publiksiffror och medlemstal ökade för att idag utgöra flera hundra personer. En mycket stor anledning till denna framgång var det värdskap som kännetecknade Ingmar – älskvärt, charmerande och helt oegennyttigt – som gjorde att medlemmarna upplevde en personlig relation med klubben. Det blir en utmaning för oss som nu utgör styrelse att vidmakthålla den anda som Ingmar skapade.

Jazzengagemanget tog sig många uttryck. Han ordnade jazzsalong i sitt hem tillsammans med hustrun Elisabeth, han var mentor till många musiker och under en period fungerade Ingmar som ”roddare” till en grupp svenska jazzmusiker vid en USA-turné och blev en oumbärlig dörröppnare och fixare. Han var en mycket aktiv medlem i Faschings Vänner och var en betydelsefull styrelseledamot i Föreningen Mer Jazz i Sverige, som under ett antal år arbetade med att främja svensk jazz.

Ingmars passionerade jazzintresse gjorde honom till en välkänd och uppskattad besökare hos de flesta jazzställen, klubbar och festivaler inte bara i Stockholmsområdet och detta gällde in i det sista som blev en konsert på Konserhuset i slutet av maj när Ingmar var mer än 90 år. Han blev en kär vän för många jazzmusiker.

Vi tackar Ingmar för att vi fått höra så mycket fin jazz och för allt kul vi har haft. Svensk jazz och Ingmars stora vänkrets har förlorat en enastående personlighet.

Anders Sjöstedt och Bo Ahnegård för SWEJS-styrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.