Terese Lien Evenstad årets J:son-stipendiat

Foto: Kjell Oscarsson

Jazzviolinisten och kompositören Terese Lien Evenstad tilldelas årets J:son-stipendium av Björn J:son Lindhs minnesfond.

”Hennes fantasi och förmåga att frasera och improvisera gör henne till en särskilt spännande musiker med stor utvecklingspotential”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Lien Evenstad är utbildad vid Ingesunds Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan. Hon leder TLE Quartet, swing-bandet The Jazzcats, stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings och Quintette du Hot Club de France-aktiga Thou Shalt Swing.

2018 var Lien Evenstad nominerad i kategorin Årets Nykomling i P2 Jazzkatten. Samma år tilldelades hon Louis Armstrong-stipendiet. I januari i år spelade hon med Bohuslän Big Band i deras konsertserie Up & Coming. Hon utsågs dessutom till Ung Svensk Solist 2019 av Scenkonst Sörmland.

Grattis till J:son-stipendiet, Terese!
– Tack! Jag är mycket tacksam och glad över att få det här priset.

Du får priset bland annat för att du verkar i det genreöverskridande?
– Ja, det ligger ju i prisets natur att ge stipendiet till en musiker eller kompositör som jobbar i flera olika genrer.Min egen musik kan tyckas vara genreöverskridande och jag gillar att experimentera med musikuttryck.

Vad har du för relation till Björn J:son Lindhs musik?
– Ingen alls egentligen, förutom att jag känner till att han också jobbade brett med sin musik.

Du tar emot utmärkelsen vid Janne Schaffers och Lasse Åbergs konsert Julstämning, som går av stapeln den 14 december i Gustaf Vasa Kyrka i Stockholm. Kommer du även att spela då?
– Ja, tanken är att jag ska framföra ett egenkomponerat stycke ackompanjerad av pianisten Britta Virves och kanske något ihop med Janne Schaffer.

Vad har du annars på gång?
– När jag inte spelar så läser jag till internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan i Göteborg. Senare i december ska jag spela in mitt andra album med egenskrivet material med min kvartett TLE Quartet – som består av mig, Anna Gréta Sigurðardóttir, Peter Danemo och Arvid Jullander. Det kommer spelas in i legendariska Nilento Studio.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.