The Contemporary Jazz Quintet: Actions 1966-67

Centrifuga (centrifuga.dk)
Hugh Steinmetz tp, Franz Beckerlee as, Niels Harrit saw, Steffen Andersen b, Bo Thrige Andersen dr. Insp. i Köpenhamn 1966-67.

I Danmark var några unga jazzmusiker tidiga med att ta till sig av det allra nyaste inom avantgardejazzen i början av 60-talet: Ornette Coleman, Cecil Taylor, Albert Ayler samt Don Cherry och Archie Shepp, som med John Tchicai ingick i gruppen The New York Contemporary Five. Detta var möjligt tack vare skivor (Ornette) men framför allt att de övriga nämnda besökte Danmark och turnerade där under decenniets första hälft.
I Århus fanns Tom Prehns då helt nyskapande kvartett och i Köpenhamn The Contemporary Jazz Quartet/Quintet, som redan 1964 spelade in en skiva med Sunny Murray.

Entusiasterna bakom skivbolaget Centrifuga återutger nu på vinyl kvintettens inspelningar från 1966-67. Skivan har tidigare bara funnits på cd (Unheard Music Series, 2000).
Vid den här tiden ingick Niels Harrit i kvintetten på såg, vilket tillförde gruppens mycket fria musik ytterligare en dimension av ljud. Låtarna kallades för Actions i nummerordning och tillkom utifrån en intuitiv, spontan och kollektiv inställning till musiken och skapandet, i en slags friform, som också hämtade inspiration från den samtida experimentella konsten.

Det är på många sätt en sensationell musik, med ett tätt och stundom mycket intensivt samspel. Ayler-kvartetten 1964 är kanske den främsta inspirationskällan, vilket hörs hos Steinmetz och Beckerlees spel och inte minst i Andersens trumspel, där Murray var en viktig förebild. Omslaget i action painting-stil är målat av Beckerlee, som också är konstnär och med följer ett textblad med intressant läsning om gruppens historia, författat av Tim Thorlund Boisen. Dessa danska inspelningar kommer nog framöver att bidra till att den gängse historieskrivningen, när det gäller den europeiska frimusiken och frijazzen, behöver skrivas om och kompletteras!

Roger Bergner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.