The Thing: Again

The Thing Records (Trost)
Mats Gustafsson ss, ts, Ingebrigt Håker Flaten b, Paal Nilssen-Love dr, perc, Joe McPhee tr. Insp. 2017 i Studio Paradiso, Oslo.

På den andra skivan med The Thing – She Knows… (Crazy Wisdom, 2001) – gästades trion av Joe McPhee. Inga egna kompositioner, endast tolkningar, av bland annat McPhee, men även Ornette Coleman, Don Cherry, PJ Harvey, James Blood Ulmer och Frank Lowe. Det kan vara en slump, men det känns som att The Thing har återvänt till den här tidiga fasen för att bibehålla energin och ta steg in i framtiden. Förra plattan var en livekonsert med just James Blood Ulmer och på Again dyker Joe McPhee upp igen med sin pockettrumpet. Förutom låtar av Mats Gustafsson och Ingebrigt Håker Flaten spelas en låt av Frank Lowe, Decision in Paradise, från albumet med samma namn, utgivet i mitten av 80-talet.

Decision in Paradise startar vilande, med slagverksljud som oroar i bakgrunden, den ökar successivt i tempo och McPhees trumpetspel lägger till en extra dimension, fler nervtrådar, i musiken. På Frank Lowe-skivan spelar Don Cherry trumpet och där har vi ännu en vink tillbaka i tiden eftersom The Thing delvis startade som ett Don Cherry-projekt. Hetsigt, levande samspel mellan blåsarna, rytmerna är lika ryckiga som tajta. En tolkning som överträffar originalet. På Vicky D är det Ingebrigt Håker Flaten som står i centrum, skivans hårdaste låt; sista halvan är fenomenal med ett noisebassolo och inlevelsefull sopransaxofon av Mats Gustafsson.

Överraskande och stimulerande att höra Mats Gustafsson spela sopransaxofon! Skivans höjdpunkt är dock den inledande, långa Sur Face. Till en början hugger tenoren som en yxa, men det är inte enbart attackjazz. Håker Flaten tar fram stråke och drejar fram en melodi som Mats Gustafsson sedan utvecklar med känslig hand. Enbart trummor ett tag innan ångvälten är där igen och landar i ett skrik innan den vackra melodin vecklar ut vingarna ännu en gång.

PM Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.