Tidigare medarbetaren på Orkesterjournalen Lennart Östberg har avlidit

Fv: Anders R Öhman, Lars Werner, Lennart Östberg, Bertil Sundin, Lennart Stenbeck och Harry Nicolausson dåvarande chefredaktör. Bild tagen ca 1960.Foto: OJ:s Bildarkiv 

Lennart Östberg (1927-2021)

Sten Lennart Östberg, jazzjournalist, skivproducent, basist, avled den 22 december i Stockholm efter en lång sjukdomsperiod. Lennart föddes i Kalmar den 28 september 1927.  Han blev tidigt intresserad av jazzmusiken och började spela i unga år, bl.a. med en minde sättning med namnet Swingland. Därefter spelade Lennart med i skolorkestern King Kellers orkester 1947. Året 1948 deltog King Kellers orkester på Nalen i en orkstertävling och under 1948 kom Lennart till Stockholm och bodde en tid på Lidingö.

Lennart tog genast kontakt med jazzklubbar och han befanns sig i publiken när Charlie Parker besökte Stockholm 1950. Han bildade 1953 en ABF cirkel i Huddinge i ämnet jazz. Året 1967 startade Lennart en andra ABF cirkel i Haninge. Lennart ledde då två ABF cirklar, den ena på onsdagar och den andra på torsdagar. 1986 bildades en Jazzklubb i Haninge. Jazzklubben började sända jazzprogram i Haninge Närradio den 5 september 1987 varje vecka fram till 2008. Fram till nyligen medverkade Lennart som drivande och tongivande person i Haninge Jazzklubb och ABF cirkeln.

Redan tidigt på 50-talet började Lennart arbeta som journalist hos Orkester Journalen och blev personlig vän med redaktör Harry Nicolausson. Det innebar att han träffade många världsnamn över en 30-årsperiod. Musikern Lennart Åberg berättade nyligen att Lennart var den bäste musikanalytikern i OJ. Lennart följde ibland med i turnébussen och kunde då samtala med gästande amerikanare, bl.a. finns artiklar i OJ med Shorty Baker, Jimmy Woode Jr, Quentin Jackson, Oscar Pettiford och ett flertal konsertrecensioner. Vid ett tillfälle på Konserthuset samtalade han bl.a. med Miles Davis.

Lennart lanserade på 50-talet skivmärket Jazz Society med formatet 78-varvs skivor och EP. Det var mest inspelningar från franska märket Vouge. Under 80 – 90-talet samarbetade Lennart med vännen ”Smoke Rings” Anderson och de lanserade några CD med ”Smoke Rings” favoriter.

Privat bodde Lennart både i Malmö och Stockholm. Han var sambo med Elisabet Stenmarck i Malmö. Under 40 år var han medlem i High Society, Malmö. Han spelade själv fram till 1971 som basist i mindre sammanhang under eget namn, ofta som trio alternativt kvartett.

Lennart var en snäll och vänlig person som aldrig höjde rösten. Han kommer att bli mycket saknad av många medlemmar inom flera klubbar i Malmö och Stockholm.

Vännen Göran Wallén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.