Tidigare outgivna inspelningar med John Coltrane släpps

Jazzälskare bör skriva in den 29 juni i almanackan. Då släpps nämligen ett album med aldrig tidigare utgivna låtar signerade saxofonlegendaren John Coltrane döpt till Both Directions At Once: The Lost Album på etiketten Impulse!.

Sessionen ägde rum en dag i början på mars 1963 med John Coltrane och hans klassiska kvartett – basisten Jimmy Garrison, trummisen Elvin Jones och pianisten McCoy Tyner i Rudy Van Gelders Studio i New Jersey (Jazzens svar på Abbey Road Studios). Materialet från sessionen släpptes aldrig – först nu 55 år senare får vi alltså ta del av inspelningen. Bakgrunden är den att Coltranes första fru Juanita Naima Coltrane nyligen hittade originalbanden och nu efter förhandlingar med Verve Music gett klartecken att ge ut inspelningarna.
Förutom två ohörda original döpta till Untitled Original 11383 och Untitled Original 11386 innehåller albumet en version av One Up, One Down. Impressions kan höras i en trioversion utan McCoy Tyner på piano och även Coltranes första inspelning av Nature Boy kan höras.

Den historiska sessionen resulterade i totalt 14 spår och har omsorgsfullt valts ut av John Coltranes son saxofonisten Ravi Coltrane. Albumet kommer att släppas i två versioner. Den ena består av en skiva med sju låtar, den andra utgåvan innehåller ytterligare en skiva som innehåller sju alternativa tagningar från samma inspelning. Sessionen kommer släppas både på cd och vinyl och kommer även att finnas tillgänglig på flera digitala plattformar. Coltrane-kännare menar att allt tyder på att inspelningarna syftade till att spela in ett komplett album, men att det inte passade in i skivbolagets Impulse! utgivningsfas just då.

De första veckorna i mars 1963 var en hektisk period för saxofonisten. Förutom att kvartetten spelade två veckor i sträck på Birdland så förberedde sig kvartetten för att spela in John Coltrane och Johnny Hartman albumet John Coltrane and Johnny Hartman som spelades in dagen efter denna legendariska session.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.