Nr12 1986

Levande Jazz

Jazz i Sverige görs av sångerskan Monica Borr­fors och hennes kvintett.

Gyllene Skivan är det dags för igen. Välj bland alla årets svenska jazzutgåvor — en diger skivbunt.

Christer Landergren heter en av OJ:s bildmedarbeta­re, en fotograf som nyligen vun­nit ett internationellt pris för sina jazzporträtt. Lars Westin har in­tervjuat.

Åke Brändes var en av Sveriges främsta trumslagare under swingepoken och den förste här i landet som använde hihat-cymbal.

Gustavo Bergalli heter en av våra bästa och fliti­gaste jazztrumpetare, ett tillskott från Buenos Aires. Göran Olson tecknar ett intervjuporträtt.

Bunk Johnson var New Orleans-kornettisten som kom att stå som symbol för hela revival-rörelsen på 40-talet, en musiker som fortfarande väc­ker starka känslor hos publik och kritiker — för och emot. Gunnar Harding berättar histo­rien om Old Man Bunk i tre ar­tiklar, varav den första står att läsa i detta julnummer.

Umeå-festivalen har ägt rum för 19:e gången och hade en lite annorlunda profil i år — med åtskilliga höjdpunkter och intressanta inslag. Chrisitan Munthe och Bill Olson var där.

Vi har hört Bob Brookmeyer med Sävedalen Big Band, r & b-veteraner på Cirkeln, Dewey Redman m fl, Dizzy Gillespie och Eddie Har­ris, Bobby McFerrin, Herbie Hancock, B.B. King, Jazz Jamboree i Warszawa, jazz i radio m m.

I Västerås har jazzlivet blommat upp under hösten — till följd av nya, sponsrade lokaliteter och ett digert gästspelsprogram. Gunnar Holm­berg har hört och fotograferat.

Ingmar Glanzelius förklarar det där med musikalis­ka generationer i en julbetrak­telse — att läsa parallellt med barnens skivönskelistor.

Jazzljud handlar om bandspelare. Rullar eller kassetter — det är frågan. Moffa Hörman orienterar i djungeln.

Skivrecensioner

OJ för tio år sedan. . .

Annonser
Annonser