Nr3 2014

I årets tredje nummer av OrkesterJournalen kan man läsa om:

MARIAM WALLENTIN

Hundra procent Mariam the Believer. Ena halvan av Wildbirds & Peacedrums. En tjugoåttondel av storbandet Fire! Orchestra. Spelningar i Japan. Hem till Stockholm med jetlag. Iväg direkt till Bergen för storbandsspelning. Sen intervju och marsch in i studion.

Så kan en musikers dagbok kunna se ut en vecka om den skrivs av Mariam Wallentin. OJ har träffat henne i ett samtal om musik, balans och komplexitet.

LEO LINDBERG

Musik var minst av allt en bristvara i det hem där Leo Lindberg växte upp. Mamma Berit var harpist på Folkoperan, med ett förflutet på Norrlandsoperan och pappa Ove var frilansande jazzbasist. Spelade mycket med exempelvis den turkiska trumpetaren Maffi Falay och
den häromåret bortgångna saxofonistenTommy Koverhult och turnerade i många år med Cornelis Vreeswijk.

WAYNE SHORTER UTAN SKYDDSNÄT

För en tid sedan släppte den snart 81-årige legenden Wayne Shorter sin kritikerrosade platta Without a net med sin kvartett. I oktober blir de publikmagneter när de kommer till Konserthusen i både Göteborg och Stockholm. Men innan dess kan kvartetten höras på flera festivaler i Europa. OJ:s Stuart Nicholson har träffat Wayne Shorter som beskriver sig själv som en anti-kompositör

49 FESTIVALER I SOMMAR

I OJ:s guide till sommarens jazzfestivaler har vi valt fyrtionio stycken, från Pori i öster till Vancouver i väster,

LASSE WERNER – EN LYCKLIG SKIT

I en nyutkommen bok om pianolegenden Lasse Werner berättas om hur han byggde upp en position som skribent i Orkester Journalen. Bland annat införde han ett betygssystem, som väckte uppmärksamhet.

Boken, som är skriven av Lasses bror Mats Werner, ordförande i Musik i Sörmland, har just kommit ut på Gidlunds förlag. Titeln är: Lasse Werner – En lycklig skit. Den svenska jazzens gossen Ruda. Här publicerar vi delar av kapitlet Kritikern och inspiratören – Jazzbildaren.

NALLE PÅ NALEN

bUnder många år som alltiallo på Nalen fick Nalle Nilson möjlighet att banda konserter med de solister som gästade Stockholm på 1950- och 60talen. Nalle berättar om detta för Leif Domnérus.

MAGNUS THUVESSON
valdes till ordförande i Svensk Jazz på årets jazzriksdag i Hässleholm. Nu får han svara på fem frågor om vad han vill göra för svensk jazz.

Sedan kan man läsa liverecensioner från konserter med Bobby McFerrin, Pat Metheny Unity Group och Ravi Coltrane samt en rapport från premiären för Gamlestadens jazzfestival i Göteborg. recensioner av Leo Nilssons bok Musikens väsen och Sven Bjertsetdts undersökning av jazzens som berättarkonst. Och till detta 19 sidor cd-recensioner!

Annonser
Annonser
array(13) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54878) [2]=> int(54790) [3]=> int(54715) [4]=> int(54382) [5]=> int(54787) [6]=> int(54566) [7]=> int(54731) [8]=> int(54735) [9]=> int(50803) [10]=> int(54639) [11]=> int(51323) [12]=> int(54968) }