Nr3 2017

Välkommen till ett nytt nummer av OrkesterJournalen!
OrkesterJournalen är Sveriges jazztidning. Vi jobbar hårt med att göra den till en modern, öppen och medveten tidning för alla som är intresserade av jazz i bred bemärkelse.

Ur innehållet:
* Wayne Shorter fick Polarpriset 2017. Läs Magnus Nygrens intervju där han berättar om sin kommande skiva, om operan han jobbar med tillsammans med Esperanza Spalding och om sommarens turné. Det är en ödmjuk man som fortfarande är en sökare.
* Frijazzen i Sverige på 60-talet. Vi tränger ner i 1960-talet och den svenska frijazzen. Den var ganska sent ute men det finns mer än man anar visar texten av Roger Bergner… Många unika bilder ur OJ:s arkiv.
* Liselotte Östblom är en kommande storhet som vi kommer att få höra mer om. Hon har just släppt sin debut-ep och vi har intervjuat henne.
* Mästarmöte. Mats Gustafsson spelar skivor – Harald Hult kommenterar musiken och gissar vad det är. I detta nummer kan vi presentera en unik Osynliga Spår som kommer att gå till historien. På skivtallriken: Anna Högberg, Karen Dalton, Bosse Wärmell, Angles 9 med flera.
* Biggi Vinkeloe. Med en fördomsfri syn på musik har hon närmat sig allt från Mozart till expressiv frijazz under en 40-årig karriär. Läs Johan Jacobssons intervju.
* Emil Brandqvist har nått stora framgångar i Tyskland och jobbar på en ny skiva. Patrik Sandberg mötte honom under Jazzahead i Bremen.
* Sommarjazz! Vi listar 50 jazzfestivaler och evenemang i sommar. Från små till stora, svenska till utländska.
* Tio sidor jazznyheter. Ingen annanstans kan du läsa så mycket om vad som händer inom jazzen.
* Krönika. Tuomo Haapala skriver om musiken, kroppen och pengarna – och likheterna mellan katoliken Calvin och organisationen Stim.
* 22 sidor skivrecensioner: Nya album med Youn Sun Nah, Christian Sands, Arve Henriksen, Joëlle Léandre, Tommy Kotter, Tomasz Stanko, Dave Douglas, Lielotte Östblom, Alice Coltrane, Jaco Pastorius, Gunilla Törnfeldt, Ornette Coleman, Ingrid Laubrock, Peter Brötzmann med flera …
* Men också Mats Gustafssons Vaxdax, scenrecensioner, Jazzriksdagen 2017, minnesord över Allan Holdsworth, Årtal med OJ, Bildgåtan med mera.

Välkommen att läsa!

Annonser
Annonser