Nr4 2014

I årets fjärde nummer kan man läsa om:

JAN LUNDGREN

Efter åtskilliga framgångsår är Jan Lundgren vid 48 års ålder tacksam för att ha kvar känslan av att brinna för jazzmusik, likaväl som han upplever den rusiga lyckan när publiken strömmar till hans egen skapelse; Ystad Sweden Jazz Festival.
Han erkänner gärna att visionen i unga år om musikformens renlärighet har ersatts av insikten att man måste våga korsa gränser och blanda genrer.

Han lever som han lär; såväl i sitt utforskande bakom tangenterna som när han väljer artister och ensemblertill festivalsuccén hemma i Ystad.

ISABELLA LUNDGREN

Var kommer alla dessa unga och duktiga jazzsångerskor ifrån? På vad som ofta brukar benämnas som ”den gamla goda tiden” kunde antalet svenska jazzsångerskor av internationell klass anges med endast ena handens fingrar. De räckte till och blev över. Men efter tidigare mer enstaka tillskott har senare års tillströmning ökat så markant att vi utan överdrift kan konstatera, att vi idag har en lång rad begåvade och duktiga jazzsångerskor, alla födda på 70-talet.

FESTIVALSPECIAL

Rapporter från Köpenhamn, Valby, Bangen, Ystad och Dala-Floda,

ÅRET VAR 1963

Filmaren och journalisten Dick Idestam-Almquist minns 60-talets jazz och skissar i några penndrag förloppet fram tills i dag. Han fasar inför tanken att den som rapporterat om hela resan – OJ – plötsligt inte fanns en dag.

LASSE LINDGREN

Det rör på sig igen för trumpetaren och storbandsledaren Lasse Lindgren, efter en tid med motgångar.
–En period var jag arbetslös inio månader, säger Lasse.

Tonårsidolen Maynard Ferguson blev en livlina under de svåra åren.

NY JAZZKLUBB MED UNG LEDNING OCH HÖG AMBITIONSNIVÅ

Tik Ti Bom mixar tradition med nutidskänsla

Sedan kan man läsa recensioner av böckerna ”Jazz, eller inte jazz” och ”Jazz and Culture in a Global Age” samt avhandlinegn ”Skolning i jazz”, rapport från Sun Ra Arkestra på Fasching, 16 sidor cd-recensioner, minnesord över Horace Silver, Charlie Haden och Kenny Dreew Jr och till sist Ulf Adåkers reflektioner över en tynande jazzrapportering.

Annonser
Annonser