Meny
I OrkesterJournalen nr 5 kan man bland annat läsa om:
LENNART ÅBERG
Spejare, stigfinnare och visionär. Men även kollektivets språkrör, varvat med entreprenörens distinkta blick. Se där några av de begrepp som infinner sig när bilden av Lennart Åberg skall frammanas. I främsta ledet bland svenska jazzmusiker har han befunnit sig sedan det tidiga 1960-talet.
LISA BODELIUS
Det har gått fort för Lisa Bodelius. För bara två år sedan hade hon sin första spelning med sin kvartett på Stockholm Jazz festival. Sedan dess har hon suttit i såväl Bohuslän Big Band som Ann-Sofi Söderqvists stora band och varit ute med popartisten Amanda Jensen förutom spelningar med den egna kvartetten. Under hösten kom den första cd:n – Hela tiden.
STOCKHOLM JAZZ FESTIVAL
Så här inleder Lars Grip den omfattande festivalrapporteringsom finns att läsa i nya numret:
”Goran Kajfes Subtropic Arkestra blev ett stridsvagnsliknande startskott för Stockholm Jazz Festival 2013.
Därmed fick Stockholmspubliken en rejäl matsked livgivande näringsämnen per
dag under en vecka.
En majoritet av affischnamnen inför festivalen var kvinnor. Jag har inte räknat, men jag har aldrig sett så många kvinnliga musiker på en festival.
Och detta faktum gjorde inte festivalledningen något nummer av. Man nämnde det inte ens på invigningen. Här handlade det inte om kvotering eller politisk korrekthet, utan om musikaliska kvaliteter.
Äntligen får jazzpubliken betrakta kvinnor i jazzen som den självklarhet det borde ha varit för länge sedan. Här har Sthlm Jazz sprängt de sista resterna av ruttnande murar.”
WOODY ALLEN
Bland regissörer har Woody Allen en unik ställning med sin omsorg om musikvalet i sina filmer, vilka omspänner allt från burlesk och feelgoodkomedi till thriller och civilisationskritik.
Musiken bidrar till att ett tiotal av hans filmer idag är stämplade som en del av amerikansk filmhistoria. Här berättar Gunnar
Magnusson om Allens musikaliska preferenser som bottnar i 1920-talets tradjazz och 30-och 40-talens amerikanska låtskatt.
I ÖRAT PÅ EN DISCAHOLIC
I förra numret av OJ berättade Mats Gustafsson om en singel, Super Blonde med Sun Ra, som bara lär existera i 10 exemplar.
Ett av dem är i Gustafssons ägo. Hur kom han över denna heliga Graal? Läs den spännande fortsättningen!
OSCAR UTTERSTRÖM
Att livnära sig på jazzmusik i USA är, liksom i Sverige, inte det allra lättaste. Att spela jazz i Nashville är väl inte heller någon ”hit” ur ett fåkunnigt svenskt perspektiv. Men svenske trombonisten Oscar Utterström lever på sin musik. Han säger dessutom att det går allt bättre och att jazzintresset ökar i Nashville.
Sedan kan man läsa om jazzmålaren Knut Granes bok ”JazzMood”, Sara Lövestams roman ”Hjärta av jazz” och Johanna Broman Åkessons doktorsavhandling ”Med gårdagens dörr på glänt – Povel Ramel”och melodins epok” i våra bokrecensioner, och så massor av cd-dito förstås!
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här