Nr6 2017

Ett nytt nummer av OrkesterJournalen!

Nu är nya OJ ute. Ett nummer fullspäcket med jazz i olika former. Från en intervju med den amerikanske stjärnan Ambrose Akinmusire till lång artikel om Georg Oddner, som inte bara var en fantastisk fotograf utan också jazztrumslagare. Plus recensioner, krönikor, kalendarie och en massa annat matnyttigt.

Ambrose Akinmusire
Trumpetaren Ambrose Akinmusire är en av de mest uppmärksammade jazzmusikerna idag. Han inspireras av Clifford Brown och Booker Little men töjer samtidigt på gränserna. Att han gillar att utmana framgår i Magnus Nygrens stora intervju.

Sverige jammar loss
Följ med Johan Jacobsson Franzén när han tar tempen på jamscenerna i Göteborg, Malmö och Stockholm. Upptäck hur svenska musiker träffas och spelar – och tar risker och utmanar sig själva inför publik. Illustrationer av Jenny Svenberg Bunnel.

Maria Schneider
OJ:s Peter H Larsen möter Maria Schneider och tecknar ett porträtt. Jazzen var sen i att släppa in kvinnliga instrumentalister på den innersta scenen. Men när det väl skedde gick det snabbt, berättar hon bland annat.

Vaxdax.
Mats Gustafsson lyfter denna gång fram Cirrus med Bertil Strandbergs Kvintett. Örnsköldsvik är mer än Foppa. Det är även bröderna Bertil och Göran Strandberg!

Georg Oddner
Georg Oddner är naturligtvis mest känd som fotograf, men han var även jazztrummis och spelade med artister som Putte Wickman, Åke Hasselgård med flera.

Sisters of Invention
OJ:s Kristin Ahlin har träffat de uppfinningsrika systrarna Malin och Karolina Almgren som nyligen fick en Jazzkatt. De pratar om samarbetet med Bohuslän Big Band, systerskap, rymden och färger och mycket mer.

Jazznytt
OJ presenterar jazznyheter från Sverige och världen. Bland annat träffade vi Wayne Shorter när han var i Stockholm och tog emot Rolf Chock-priset inom musik.

Osynliga spår
Den amerikanske och mycket eftertraktade trumslagaren Gerald Cleaver var i Stockholm och spelade med saxofonisten Fredrik Nordström på jazzfestivalen. Vi passade på att göra en Osynliga spår med honom. När Art Blakey och Elvin Jones spelades upp darrade han inte på manschetterna …

Gyllene Skivan 2017
Det är dags att kora Gyllene Skivan 2017. En av OJ utsedd jury och läsarna röstar fram årets bästa skiva. Vi listar alla nya svenska jazzskivor det är möjligt att rösta på. Gå in på www.orkesterjournalen.com och rösta.

Krönika
Jazzen är ingen fredad zon för övergrepp skriver Viveka Hellström i en krönika.

20 sidor skivrecensioner
Bland artisterna som recenseras finns Karl Olandersson, Ellen Andrea Wang, Goran Kajfes Tropiques, Salamander, Thou Shalt Swing, Iiro Rantala & Ulf Wakenius, Karl-Henrik Ousbäck, Caroline Wennergren, Blue Note All-Stars, Almaz Yebio Twist ’n’ Shout, Gregory Porter, Tyshawn Sorey, Andreas Hourdakis, John Zorn med flera.

Live-recensioner
Tre sidor om Umeå Jazzfestival. Plus Jazz-Fest Berlin, Trollhättan Jazz- och Bluesfestival, Pharoah Sanders i London, Mulatu Astatke, Grand Soul and Jazz i Lund, Shabaka & the Ancestors med flera.

Året 2017
Läs ett knippe reflektioner av några av OJ:s recensenter.

Välkommen! Prenumerera för att alltid vara säker på att få det senaste numret! Maila oj@orkesterjournalen.com så hjälper vi dig.

Annonser
Annonser