Nr9 1986

Levande jazz

Ulf Johansson är en musiker som dyker upp i många skiftande sammanhang och jazzstilar, både som trombonist och pianist. Jens Lindgren tecknar ett porträtt av denne ka­meleont, en jazzdandy från Upp­sala som man inte tar där man sätter honom.

Benny Goodman har transkriberats av Ingemar Böcker. Det gäller en radioin­spelning från 1948 med septet­ten, där bl a Teddy Wilson, Wardell Gray och Åke Hassel­gård ingick. Låten är ”Lullaby In Rhythm”.

Wayne Shorter vandrar vidare på musikens sti­gar — nu på egen hand i upp­brott från Weather Report. Och sin inspiration hämtar han från filmer och funderingar kring rymdens mystik. Christer Nils­son har träffat och intervjuat.

Festivaler har det varit i mängder i Sverige och nere på kontinenten. Flera av våra medarbetare fanns på plats och rapporterar från Haag, Skeppsholmen, Nice, Kristian­stad, Helsingborg, Malmö, Arvi­ka, Ascona, Lugano och Montauban

Jazzfestivaler har sina sidor. Bertil Sundin har tittat på ett par av dem, festivalerna alltså, och jämfört. Det är Skeppsholmsfestivalen i Stockholm och Köpenhamns Jazzfestival — två arrangemang med både likheter och intressanta skillnader.

Ett framtidsband är Eje Thelins nya grupp, sju musiker stark och med namnet E.T. Project. Den debuterade i somras och avlyssnades bl a av Lennart Blomberg i Göteborg.

Föreningen Eftersatt driver Café Stravinskij i Stock­holm. Till de eftersatta musikformerna hör förstås också jazzen. Christian Munthe har hört Brus Trio på plats och är mycket förtjust.

Jazz i radio

Harlem Blues & Jazz Band var inte riktigt vad man kunde önska, skriver Lasse O’Månsson, som hörde det åldrande gänget på Stockholms nya ”hjulångare”.

Skivrecensioner

Skivnytt

Jazzljud

Teddy Wilson har avlidit. Han var en av de sto­ra stilbildarna på piano, skriver Albrekt von Konow i en minnesartikel.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54325) [1]=> int(54305) [2]=> int(54382) [3]=> int(54321) [4]=> int(54209) [5]=> int(54013) [6]=> int(50803) [7]=> int(51323) [8]=> int(54353) [9]=> int(54329) }