Till Jamaica med vietnamesisk reggae i bagaget

mynta-pressbild2

När OJ når Myntas Christian Paulin på onsdagsförmiddagen hänger sucken av lättnad fortfarande i luften. För bara tio minuter sedan ordnade det sig med engelskt transitvisum för gruppens kubanske violinist Santiago Jimenez. Utan det hade det inte blivit någon Jamaicaresa för Santiago, och Mynta hade varit en man kort.

Men nu blir det en komplett världsmusikgrupp som åker till den 21:a upplagan av Jamaicas internationella jazzfestival, i Ocho Rios på Jamaicas norra kust.

– Vi fick en personlig kontakt med festivalen via Dallas Smith, och nu ska vi göra fyra-fem spelningar, den första på lördag, berättar Christian. Det är ingen jättefestival direkt, men det ska bli en spännande upplevelse.

Det är inte fritt från logistiska utmaningar att administrera en grupp av Myntas karaktär. Förutom Santiago Jimenez finns här tablaspelaren Fazal Qureshi från Indien, träblåsaren Dallas Smith från USA samt svenskarna Max Åhman på gitarr, Sebastian Printz på slagverk och den lättade Christian Paulin på bas.

Det har gått två år sedan Mynta firade sitt 30-årsjubileum med en treveckors turné i Sverige och Danmark. När Mynta startade 1979 hade gruppen blues, jazz och latin på repertoaren, under 80-talet gick man mot fusionhållet innan Mynta under en Indienturné 1987 träffade Fazal Qureshi. Det blev inspirationen till att låta jazzen möta den indiska musiken och starten på ett samarbete som håller ihop än idag.

– Det brukar bli två turnéer om året, berättar Christian, på våren i Sverige och på hösten i Indien.

– Men, konstaterar Christian också, det är ett tungt jobb att boka upp en turné. Utvecklingen går inte framåt direkt, Rikskonserter har försvunnit och klubbarna har det ekonomiskt kärvt.

Resan till Jamaica stöds i alla fall av Kulturrådet inom ramen för internationellt kulturutbyte. I Ocho Rios kommer man att kunna glädja sig åt gränslös musik, kanske rentav The Vietnamese Reggae från senaste cd:n Meetings in India?

– Ja, om vi vågar ge oss på en reggae i Jamaica, skrattar Christian Paulin och återgår till packningen.

Jamaica_festival