Tips inför Köpenhamn

AndersBergcrantzTomasFrank

Dags igen för Öresundsregionens största musikevenemang, Copenhagen Jazz Festival 2014.

Wonderful Copenhagen är alltid trevligt att åka till och alldeles speciellt då under sommaren och de tio dagar då CJF lockar med jazz i stort sett i varje gathörn. Årets festival äger rum den 4-13 juli och att döma av det nu släppta programmet blir det lika svårt som vanligt att hitta rätt i det minst sagt maffiga utbudet.

I år hotar en nu pågående transportkonflikt att sätta käppar i hjulen för många av alla de som nu planerar att om några veckor korsa Öresund. Vi håller därför våra tummar för att strejken snart tar slut och att alla tågfunktionärer får sina befogade krav uppfyllda.

Här kommer nu lite tips från OJ:s utsända som kallt räknar med att vara på plats under de flesta av de tio dagar som CJF pågår. Då åker vi!

Väl på plats kan vi konstatera att Köpenhamns lokaltrafik med bussar och metro i spetsen bestämt sig för att festivalbesökarna i år inte skall behöva missa något, åtminstone inte av logistikskäl eller av pekuniära tillkortakommanden. Frekventa och billiga transporter över hela huvudstan utlovas alltså. Kolla på WWW.JazzDK/transport.

JanLundgren

Så till själva konsertutbudet som ju är massivt och kan ge vilken rutinerad festivalbesökare som helst beslutsångest. Man kan gå åt det hela på två sätt. Antingen strövar man runt och låter sig överraskas av den mångfald av gratiskonserter som möter en överallt, både utomhus och under tak. Detta är nog det trevligaste sättet att uppleva CJF. Kostar som sagt ingenting mer än en bit mat. Det finns flera godkända pizzaresturanger och naturligtvis också massor av mera kvalificerade matställen, allt efter smak och plånbok. Och glöm inte att gynna sponsrande Tuborg!

Ett mera planerat konsertgående är ju en variant. Men detta kostar pengar, allt efter vad som bjuds i form av importerade superstjärnor och ”rising stars” och andra jazzgrupperingar som av olika skäl förtjänar uppmärksamhet.

Vilken typ av besökare du nu än tänker dig bli så är ett införskaffande av festivalens tryckta programtidning helt nödvändigt. Tills dess är det en bra idé att klicka på följande länk: issuu.com/jazzdk/docs/copenhagen_jazz_festival_program_20.

Mer information hittar man på JAZZDk och i appen CPHJAZZ och naturligtvis på alla sociala medier som TWITTER, FACEBOOK och INSTAGRAM. Men se upp och lägg nu inte så mycket tid på digital närvaro att ni missar det som faktiskt äger rum i den omedelbara närheten!

Här kommer förslag på konserter man inte bör missa. Reservation för ändringar i festivalprogrammet och mina eventuella felläsningar av detsamma.

Six City Stompers Balders Plads 6 juli. Danskt otroligt svängande band som mötte svensk publik i Lund för två år sedan.

Anders Bergcrantz Plays standards. Det lille musikhus 7 juli. Bergcrantz spelar andras låtar! Kan bli hur bra som helst.

Hiromi Viften 8 juli. Denna otroliga pianissa missade jag i Ystad häromåret.

Tinariwen Koncerthuset 9 juli. Världsmusik från Mali!

Snorre Kirk Sextett Husets teater MS Congo 9 juli. Om dom spelar låtar från senaste CD:n vill jag inte missa detta!

Jan Lundgren /Harry Allen Kvartett Jazz Cup 10 juli. Lundgren gör ingen besviken och Allen är jag lite nyfiken på.

HarryAllen

Tomas Franck Kvartett Jazzhus Montmartre 10 juli. Tomas på Montmartre måste vara som att uppleva gamla goda tider på denna legendariska jazzklubb.

Jagwa Music Loppen, Jazzclub Loco 12 juli. Afrikansk världsmusik från Tanzania tror jag bli bra!

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger