Tomas Janzon på Sverigeturné

Tomas Janzon Trio när de spelade på Engelen i Stockholm i november 2015. Från vänster: Tomas Janzon, Essiet Essiet och Will Terrill.

Gitarristen Tomas Janzon återvänder till Sverige och Europa för en turné nu i april. Med sig har han en namnstark trio med Essiet Okon Essiet på bas och Chuck McPherson på trummor. Han har spelat med båda tidigare, men de har aldrig spelat ihop alla tre.

– De känner varandra, och jag känner dem, men vi har egentligen inte spelat ihop som trio. Men det kommer att bli jäkligt bra, det vet jag, säger Tomas Janzon.

Janzon har bott i USA, först i Los Angeles och sedan New York, sedan tidigt 90-tale och har spelat med många av jazzens stora. Men att komma hem är speciellt.
– Jag älskar det. Jag älskar att komma hem, det tänker man ju på alltid. Det är det bästa jag vet. Men nu har vi även fått några jobb nere i Europa till slut, så att jag inte bara spelar i Sverige.

I Sverige blir det spelningar i Norrköping (Crescendo, 19 april) och Stockholm (Engelen, 20 april) och sedan vidare till Oslo, Passau i Tyskland och Wien i Österrike.
Till en början var det tänkt att Albert ”Tootie” Heath skulle vara med på trummor, men han var tvungen att backa ur av hälsoskäl. Men Janzon är väldigt nöjd med bandet han har med sig.
– Essiet och jag har spelat ihop sedan 2011. Jag hade ett gig i två år faktiskt på Garden Café i Inwood, en dag i veckan. Essiet var den basist som var med mest, det var många, jag gick igenom New Yorks basister… Det var väldigt kul. Sedan är det Chuck McPherson, honom känner jag sedan jag flyttade hit. Han är mitt i black american-traditionen med pappan Charles McPherson och Charlie Mingus. Och han var med mig på ett gig på Londel’s i Harlem nyligen.

Vad blir det för musik ni ska spela?
– Det håller jag ju på med. Det här kommer att leda in till ett nytt skivprojekt. Om det blir Chuck och Essiet vet jag inte, men det är ju troligt. Så det blir en del material från Experiences (skivan han släppte 2010). Jag tror att jag också ska göra som Thelonious Monk, jag har just läst den här biografin av Robin Kelley, han spelade ju hela tiden sitt gamla material. Jag har alltid känt så här att man har gjort sitt när man har spelat in en skiva. Då är man klar med den och då lämnar jag det förutom någon låt som jag har haft kvar. Men en komposition från Coast to Coast to Coast (2007), där det bara var original hela skivan, ska vara med på turnén, Wescology heter den. Wescology låter som att det är Wes [Montogomery], men det är Wes och [John] Scofield, jag var väldigt influerad av Scofield för länge sedan. Så materialet blir lite tillbakablick, och så något nyskrivet och så kommer jag att rota i traditionen om man säger så, typ en låt av Kenny Dorham som heter Prince Albert, säger Tomas Janzon.

Janzon återvänder även till Sverige i sommar. I en trio med Bengt Stark, trummor, och Rubem Farias, bas, spelar han på Kalottjazz & Blues Festival i Haparanda den 1 juli. Och hans Bach-projekt fortsätter med konserten From Bach to Jazz i Länna Kyrka den 29 juli och i Maria Magdalena kyrka i Stockholm den 30 juli.

Magnus Nygren

Läs mer på: www.tomasjanzon.com
www.musikcentrumost.se/en/artist/tomas-janzon-trio

En reaktion på ”Tomas Janzon på Sverigeturné

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.