Tomasz Stanko på turné

TOMASZ STANKO   (27 – 30 okt)
Stanko har utsetts till världens bäste jazztrumpetare tre gånger av DownBeat. I år är han hedersgäst vid Umeå Jazzfestival.

Med en karriär på cirka 45 år bakom sig förnyar han sig fortfarande, och hans nya platta och nya kvintett har inneburit ett stort språng, inte minst i USA och England, där både turnén och ”Dark Eyes” (ECM) har höjts till skyarna och konserthus och legendariska jazzklubbar har varit utsålda. Stanko säger själv att detta är hans bästa band hittills.

Den unga skandinaviska kvintetten bildades inför inspelningen av ”Dark Eyes” och det var först efter detta som de började spela live. Detta kan man möjligtvis spåras på plattan, som bitvis har något sökande och meditativt – ibland kanske introvert – över sig. Under det år som har gått sedan releasen har man alltså turnerat flitigt, och energinivån och dynamiken har stigit betydligt.

Här är en recension från Oslo Jazzfestival, skriven av den kände jazzjournalisten Terje Mosnes, med rubriken ”Veteran i ungt friskt selskap”:

Pianisten Alexi Tuomarila har spelat med Stanko i flera år, men övriga musiker (i samma generation som honom, drygt 30 år) är nya i det här sammanhanget, även om de alla har gjort musik som har fått uppmärksamhet.

Även den begåvade trummisen, Olavi Louhivuori, är finsk –  han spelar bland annat i egna projektet Oddarrang och i norske basisten Mats Eilertsens kvartett.
Jakob Bro, den danske gitarristen, har gjort sju skivor i eget namn (på den senaste, ”Balladeering” medverkar Bill Frisell, Paul Motian och Lee Konitz) och är fast medlem i Paul Motians kvartett (och det var Motian som rekommenderade honom till Stanko). www.jakobbro.com

Basisten Anders Christensen – hemma i Danmark där han är flitigt anlitad i både jazz- och rockvärlden kallas han bara AC – har en mycket personlig spelstil som gjorde stort intryck på musikerna i publiken på Birdland (enligt vad Stanko själv berättade, det var han själv som fick höra deras beröm!).

TURNÉDATUM:
27 okt – Fasching
28 okt – Cph JazzHouse
29 okt – Nefertiti
30 okt – Umeå Jazzfestival
www.tomaszstanko.com