Jazzikonen Toots Thielemans död

Toots

Den belgiske munspelaren, gitarristen, visslaren, kompositören och entertainern Jean ”Toots” Thielemans har avlidit. Förutom att han var en firad internationell jazzstjärna så skrev han också blågul underhållningshistoria. Han började med bebopen som gitarrist i ungdomens Belgien som öppnade dörrarna för honom i 40-talets New York där han spelade med storheter som Dizzie Gillespie, Charlie Parker och Benny Goodman, men visslandet och munspelandet tog med tiden över och han räknas idag som en av världens skickligaste munspelare. Han gjorde även sin unisona vissling och gitarrspel till sin specialitet. 1950 besökte Thielemans Sverige för första gången då han spelade med Benny Goodman Sextet. Genom åren har han ofta besökt Sverige och framträtt i en mängd olika sammanhang. Bluesette som är hans mest kända komposition fick också svensk text av Hans Alfredsson och Tage Danielsson. I svensk tappning fick låten namnet Bedårande sommarvals och han framförde den tillsammans med Monica Zetterlund i Svenska Ords revy Hålligång 1963.

Thielemans var ständigt efterfrågad både som studiomusiker och solist, och var speciellt uppskattad av Quincy Jones som han samarbetade ihop med under många år.Toots har också spelat med många världskända musiker som Sonny Rollins, Bill Evans, Oscar Peterson, Svend Asmussen, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Jaco Pastorius och Pat Metheny för att nämna några … Popstjärnor som Paul Simon och Billy Joel är några andra som han samarbetat med, även brasilianska stjärnor som Sivuca, Milton Nascimento och Elis Regina.
1974 skrev han musiken till Beppe Wolgers och Per Åhlins kultförklarade animerade långfilm Dunderklumpen, där han även lånade ut sin röst till en av rollfigurerna (Pelleglinot), Toots munspel hörs även på soundtracket till Midnight Cowboy och Jean de Florette och ett otal andra franska och belgiska soundtracks. Thielemans var fortfarande musikaliskt aktiv till för bara några år sedan då han spelade med flera svenska jazzmusiker. Han föddes 29 april 1922 i Bryssel och somnade in i sin födelsestad den 22 augusti i år.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.