Tre dagars jazzfestival med stjärnspäckat program

JazziLerum

Sista helgen i april återupptas en gammal Lerumstradition, nämligen en tredagars jazzfestival med några av de bästa musikerna i svenskt jazzliv just nu, blandat med internationella stjärnor.Jazz i Lerum berättar om innehållet:

Det är Jazz i Lerum som tack vare generösa sponsorer kan bjuda på namn som Nisse Landgren, Arild Andersen, Jan Lundgren, Cæcilie Nørby,Ulf Wakenius, Amedeo & Belinda, Bohuslän Big Band för att bara nämna några.

Konsertbiljetter bokar man på KomIn. Medlemmar i Jazz i Lerum får reducerade biljettpriser, utlovar föreningens ordförande Qlaez Wennberg och tillägger att ett medlemskap i Jazz i Lerum och sponsring av kultur lönar sig.

Fredagskvällen, den 27 april, inleder festivalen med helaftonskonserten folkton, visa & jazz. Här framträder Nisse Landgren tillsammans med Bohuslän Big Band och Wermland Operas i ett nytt och alldeles oväntat format.

Det jazziga storbandet drabbar samman med den klassiska orkestern och gemensamt utforskar de gränserna mellan folkton, visa och jazz. Den kanske allra hetaste svenska jazzmusikern i dag, saxofonisten och träblåsaren Magnus Lindgren har varsamt arrangerat den vackra musiken och förutom att han själv får kliva fram som solist leder han också orkestern som dirigent. Med femtio musiker på Dergårdsteaterns scen blir det en riktigt maffig föreställning för både jazzälskare och folkmusikens dito.

Saturday Classic Jazz är lördagens rubrik på en matinékonsert med start redan kl 15. Här samsas tre klassiker med rötterna i Västsverige men med olika spelstilar och i var sitt pass. Kvintetten Gothenburg Swing Society inleder konserten med välkänd swingmusik från Benny Goodmans och Lionel Hamptons 40-talsrepertoar. Kapellmästare är vibrafonisten Lennart Adfors. Övrig sättning är klarinett, piano, bas och trummor.

I andra setet bjuder Mobil Mama Jazzband på en musikstil inspirerad av 30- och 40-talsswing, som den kunde låta på ett ballroom i Kansas City eller New York. Sex giganter inom Göteborgsjazzen spelar musik som publiken älskar. Så här kaxigt beskriver kapellmästaren och trumpetaren Klas Nilsson bandets musikval: ”Låtarna är bra, har alltid varit bra, och förtjänar att göras på allvar och musikaliskt helgjutet, men alltid med glimten i ögat! Den inställningen har gett oss publikens pris vid Classic Jazz Göteborgs Jazztävling. Publiken på Lerum Jazzfestival kommer att få höra ett hårdsvängande band med trumpet, saxofon och klarinett, trombon, piano, kontrabas och trummor. Glöm inte dansskorna!”

Avslutningsvis, på denna lördagens första konsert är det dags för många lerumsbors speciella favorit; septetten Peoria Jazzband. Bandet som bildades redan 1960 är sannolikt den äldsta gruppen inom göteborgsjazzen och etablerade sig snabbt inom genren ”Happy Jazz”. Idag spänner deras musik över ett brett register; från New Orleans revival och Dixieland till swing, plus ett och annat inslag av karibiska rytmer.

Förutom välkända standardlåtar av bland annat Louis Armstrong, Fats Waller och Duke Ellington letar Peoria Jazzband gärna fram mindre känt material. Kapellmästare är Sture Svarén, banjo. Sångerska är Rosemarie Simonsen och övrig sättning trumpet och flygelhorn, klarinett och sax, trombon, bas och trummor.

Lördagskvällens All Star Festival inleds med en duo. Norske basisten Arild Andersen och svenske jazzpianisten Jan Lundgren har en förmåga att totalt fånga publikens uppmärksamhet med ytterst finlir. I mer än 30 år har Arild Andersen varit en av Europas ledande jazzbasister. Han har flera egna bandkonstellationer och har dessutom många uppmärksammade spelprojekt med internationella jazzmusiker.

Jan Lundgren behöver knappast någon presentation. Hans kompositioner är av världsklass och det är framför allt hans egen musik som publiken på Dergårdsteatern får höra den här kvällen. Från att ha skolats i den klassiska musiken upptäckte han jazzens stora pianogiganter som Oscar Peterson och Erroll Garner. Idag betraktas Jan Lundgren själv som en gigant inom genren.  

Cæcille Norby Quartet avslutar lördagskvällen. Sångerskan Cæcilles Norbys senaste album Arabesque har höjts till skyarna av kritikerna och det är också ur det albumet som kvällens låtar huvudsakligen är hämtade. I Arabesque har hon, tillsammans med sitt band lyckats kombinera improvisationsjazzen med en nyfiken och avskalad 90-talspop som kliver rakt in i hjärtat.

Tre duokonserter avslutar under söndagen Lerums Jazzfestival 2012. Scenen är Missionskyrkan i Lerum som lämpar sig särskilt bra för mindre ensembler. Den första duon är Father & Son Vagabond Duo med Ulf Wakenius och Erik Wakenius. Gitarristen Ulf Wakenius var redan som 17-åring en etablerad jazzmusiker med spelningar i framför allt svenska jazzkonstellationer. Tillsammans med Peter Almqvist bildade han Guitars Unlimited i tidigt 80-tal och i 10 år ingick Ulf i Oscar Petersens Quartet. Det är just gränslös som hans musikerkarriär blivit. Scenerna har varit spridda över världen, publiken lyrisk och utmärkelserna många. Tillsammans med sonen Erik, musikutbildad i Los Angeles under Scott Hendersen och Russel Ferrante, kan publiken förvänta sig något alldeles extra.

Nästa duo på scenen är jazzsångaren Patrick Rydman och pianisten Anders Persson. De två har tidigare gästat Lerum vid flera tillfällen. Patrick är en av få manliga svenska jazzsångare men han är också kompositör och textförfattare och vågar kombinera olika musikstilar och ge det ett eget ”rydmanskt” sound. Kvällens konsert bjuder på låtar ur senaste albumet Catwalk. Det är en duoproduktion där de två framför låtar ur The Great American Songbook i samma anda som Bill Evans samarbeten med Tony Bennett.

Som allra sista band under de tre jazzdagarna framträder Amedeo Nicoletti och Belinda Riquele Rodriguez med musik ur albumet Blackbird. De två förenar här Amadeos italienska temperament med Belindas cubanska rötter i egna kompositioner där jazzen förenas med afrokubanska och brasilianska toner. Deras kombination av gitarr, cello och sång är ett alldeles speciellt musikaliskt äventyr.