Tre fick Django-priser

Jacob Karlzon – Contemporary Star

Bengt-Arne Wallin, Jacob Karlzon och Esbjörn Svensson tog hem priserna vid årets Django d’Or- prisutdelning.

Django Reinhardt beskrivs som en av jazzens mest virtuosa och stilbildande gitarrister. Sedan 1990-talet finns en svensk förgrening av det prestigefyllda franska jazzpriset Django d´Or, instiftat till Djangos ära. Det svenska Django d´Or-priset delades ut under kvällen den 4 september på Dieselverkstaden i Nacka, i samband med festivalen Django 100 som uppmärksammade att det nu är 100 år sedan Django Reinhardt (1910-1953) föddes.

Organisationen för Django d´Or-priset består av skivbolaget Gazell i samarbete med Jazzens Museum och Svenska Django Reinhardt Sällskapet under beskydd av Franska Ambassaden i Sverige. Den franske kulturattachén Denis Viart var på plats för att dela ut priserna.

Från tidiga eftermiddagen till sena kvällen kunde en entusiastisk publik avnjuta mästarens musik tolkad av artister och grupper som Swingtouche (Luleå), Whatclub (Åland), Five For You (Stockholm), Swing al Dente (Malmö), Hot Bloc (Stockholm), Gustav Lundgren Trio med Lelo Nika (Stockholm, Köpenhamn) och Wawau Adler (Tyskland).

Till priset Master of Jazz, som går till en väl etablerad jazzartist, hade nominerats Rune Gustafsson, Bengt Berger och Bengt-Arne Wallin. Trumpetaren och arrangören Bengt-Arne Wallin vann i denna kategori.

I klassen Contemporary Star of Jazz, som förärar en samtida jazzartist, var Fredrik Ljungkvist, Jacob Karlzon och Anders Jormin nominerade.
Pianisten Jacob Karlzon tilldelades priset.

Utmärkelsen Legend of Jazz, som prisar postumt en betydelsefull jazzartist, gick i år till pianisten Esbjörn Svensson. Priset mottogs i Esbjörns ställe av hans fru Eva.

Juryn för Django d´Or 2009 bestod av 15 jazzexperter och personer som dagligen sysslar på olika sektorer inom jazzmusiken. Juryarbetet har letts och administrationen skötts av OJ:s mångåriga redaktionssekreterare Kjell-Åke Svensson.