Trombonisten Kristian Persson årets J:son stipendiat

Foto: Graciela Chin A Loi

Idag offentliggjordes vem som blir årets J:son-stipendiat 2020. I år prisas trombonisten, arrangören och kompositören Kristian Persson.

J:son-stipendiet delas årligen ut till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i Björn J:son Lindhs anda.
Kristian Persson tilldelas stipendiet för att ”han är en skicklig, ekvilibristisk instrumentalist och skapar musik som talar till både kropp och själ där ledorden är klara strukturer, sväng och klangkvalitet”

Den frilansande trombonisten har rört sig fritt mellan genregränserna, samarbetat med stora delar av Sveriges jazz-, soul-, hiphop- och pop-elit. 2008 startade han sexmannabandet Neighbourhood, som han ledde under fem år. Sedan 2009 har han varit fast medlem i salsabandet Calle Real, och i början av 2015 tog han initiativet till brassbandet Apocalyptic Brass Collective.

Kristian har även samarbetat med 2017 års J:son-stipendiat Elin Larsson och kvintetten Elin Larsson Group samt medverkat på gruppens tre album och deras turnéer.
Han har även samarbetat med meriterade internationella namn som Dee Dee Bridgewater och Hubert Laws samt turnerat i ett trettiotal olika länder runtom i världen.

Vad har du för relation till Björn J:son Lindhs musik, Kristian?  – Min relation till hans musik har tidigare främst varit genom olika filmer där han komponerat musiken. Men nu i samband med stipendieutdelningen så har jag djupdykt lite mer i hans olika verk. Min favorit för tillfället är Lake District, som är grymt fin.

Vad jobbar du med just nu och vad ligger i loopen? – Just nu är jag uppe i Mellansel, Ångermanland tillsammans med Andreas Gidlund och Karl Olandersson för att göra en konsert med eleverna på Folkhögskolan, där vi spelar musik av Ole Børud. Ole skulle egentligen också varit med, men pga pandemin så fastnade han i Norge. Men vi är glada för att få spela tillsammans ändå, då spelningarna inte direkt växer på träd för tillfället. Efter det så är min nästa spelning på Fasching, nästa vecka, den 13 november, då jag spelar med mitt projekt Nine Sparks Riots. Då Fasching precis stängt ner för publik fram till den 19 november, så blir det publikfritt, men spelningen kommer streamas för den som är sugen! Utöver det så kommer jag fortsätta jobba på min musik och släppa nya låtar. Mitt nästa släpp är ett samarbete med trummisen och producenten Sebastian Ågren, The Mist (Prisma Music Group), som kommer släppas den 11 december. Så håll utkik efter den
Stipendiet var ursprungligen planerat att delas ut under en konsert med Janne Schaffer den 14 november, men på grund av rådande restriktioner under den nu pågående coronapandemin omöjliggjordes detta. . Ceremonin kommer istället äga rum  först nästa år, den 18 april under en planerad konsert med Janne Schaffer i Vaxholm.

Tidigare års stipendiater är munspelaren Filip Jers (2015), gitarristen Emmanuel Hailemariam (2016), saxofonisten Elin Larsson (2017), pianisten och kompositören Joel Lyssarides (2018) och jazzviolinisten och kompositören Terese Lien Evenstad (2019).

Mer info kring stipendiet  på http://bjornjsonlindh.se/json-stipendiet/

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.