Trummor & Orgel turnerar och släpper cd

 

Uppsaladuon Trummor & Orgel, det vill säga bröderna Anders (orgel) och Staffan Ljunggren (trummor) har nytt album och turné på gång.

Den 9 oktober släpper T&O det femte albumet Departure/Arrival på Introspection på CD, LP och digitalt. Släppet följs av en Sverigeturné under oktober och november. Peter Morén har varit med och producerat albumet och Simon Nordberg står för mixningen.

Så här säger man i ett pressmeddelande:

”Trummor & Orgel har sedan starten 2003 samarbetat musikaliskt med bl.a. Ebbot Lundberg (Soundtrack of our lives) och Magnus Carlson (Weeping Willows), haft musik i flera filmer och tv-program, skrivit musik till stumfilm och gjort flera hundra uppskattade spelningar i Norden och delar av Europa.

Det märktes redan på förra skivan från 2011 att Trummor & Orgel var på väg någonstans. De hade redan då kommit en bit bort från den 60-talsdoftande jazzen där allting började och rört sig närmare nuet. Med sitt femte album skulle man nog kunna påstå att de tar steget fullt in i samtiden. Och de gör det med en popskiva på sitt eget speciella vis.

I detta album har bröderna Ljunggren blandat in psykedelika och jazz i popmusiken, istället för tvärtom. Resultatet blir instrumental pop som är både drivande svängig, som i ”Portobello”, ”Fireworks” och ”Lightweight”, eftertänksamt vacker, som i ”Sea and sky and you and I” och ”Forever”, och elektroniskt studsande, som i ”Airplay” och ”Silkworm”.

Melodierna står i fokus och influenserna från nutida indiepop skapar en spännande kontrast till de retroelement som ändå finns någonstans i grunden. Uttrycket liknar få andra band just nu och känns mer angeläget än någonsin.”

Turnédatum:
Oktober 9, 2013 – Örebro, Sweden | East West
Oktober 10, 2013 – Uppsala, Sweden | Katalin
Oktober 11, 2013 – Stockholm, Sweden | Studion @ Kulturhuset
Oktober 12, 2013 – Luleå, Sweden | Norrlandsteatern
Oktober 18, 2013 – Oslo, Norway | Blå
Oktober 26, 2013 – Burgsvik, Gotland, Sweden | Melody Maker
November 26, 2013 – Sweden | Vetlanda museum