Trumpetaren Nils Janson Gavatin-prisad

Foto: Kristoffer Lönnå

Trumpetaren Nils Janson med rötter i Sandviken, numera bosatt i Stockholm får ta emot 80 000 kronor från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik. Stipendiet har delats ut sedan 1990.
Nils Janson får priset för att han ”på ett fokuserat och chosefritt sätt metodiskt byggt en egen musikalisk profil av högsta klass med en ren och vacker ton och med improvisationer fria från standardfraser. Stiftelsen har till ändamål att stödja svenska och utländska musikanter, som verkar för att hålla jazzmusiken levande och som man anser förtjänar större uppmärksamhet.

OJ fick en pratstund med pristagaren och så här reagerade han när OJ ringde upp honom:
– Jag är väldigt glad att få detta stipendium! Prischecken kommer att användas till att skriva en massa ny musik och producera en ny skiva. Jag planerar att utgå från min kvartett samt utöka med större ensemble. Jag ska även skriva ny musik för storband.
Hur mår svensk jazz idag tycker du?
– Vi har många bra jazzmusiker i Sverige just nu så på så sätt mår svensk jazz bra men jag upplever att det saknas spelställen. Stockholm, Göteborg och Malmö skulle må bra av fler krogar som arrangerar konserter.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.