Trygve Seim: Rumi Songs

ECM 2449 / Naxos / Tid: 54 min
Tora Augerstad v, Frode Haltli acc, Svante Henryson c, Trygve Seim as, ts.

Upprinnelsen till den här musiken finner vi år 1244 i den anatoliska staden Konya. Där och då träffas dervishen Shams och teologen Jelaluddin Rumi. Cirka 800 år senare fastnar saxofonisten Trygve Seim för Rumis texter och beslutar sig för att tonsätta och spela in engelska översättningar och handplockar ypperliga musiker för ändamålet.

Förutsättningarna är alltså goda. Resultatet är blandat. Det råder inget tvivel om vad musikerna är kapabla till, vilket hörs på inspelningarna. Svante Henryson visar upp ett variationsrikt spel med allt från försiktiga ackompanjerande pizzicatti till prominenta partier där cellon påminner om en sarangi. Ackordeonisten Frode Haltli visar på motsvarande vis upp en provkarta som bör få vilken bandledare som helst att överväga en dragspelare som ny gruppmedlem.
Mindre lyckade är kompositionerna och de vokala tolkningarna. Musiken rymmer många uttryck på detaljnivå, men på ett ytplan är variationerna för få. Samma kritik gäller textbehandlingen. När en lyssnar på de sjungna texterna går flera av de emotionella egenskaperna i de skriva texterna förlorade beroende på att röstuttrycket är snarlikt genom hela albumet, de tekniska färdigheterna till trots. Seim själv är den som hörs minst på Rumi Songs. Bäst är han i rollen som kontrasterande (saxofon)röst till Tora Augestads sopran. Finstämt och välspelat, men inte så dynamiskt som det skulle kunnat bli.

Thomas Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.