Unga jazzkometer i final på Fasching

Inför en fullsatt jazzklubb Fasching avgjordes på lördagskvällen 22/9 årets jazzfinal för unga svenska jazzgrupper, ”Unga Jazzkometer”. Svensk Jazz arrangerar med hjälp av Mary Lou Meese Youth Jazz Fund denna final som i år samlade nio grupper från hela Sverige.

Gruppernas deltagande görs möjligt med hjälp av respektive grupps länsmusikorganisation ,region, skola eller jazznätverk.

Bästa Jazzgrupp blev Henning Ullén kvintett ifrån Stockholm. Juryn var imponerad av den oerhört höga nivån på gruppens musicerande med egen musik och strålande soloinsatser.

I denna grupp utsågs också till finalens bästa solist, pianisten Leo Lindberg. Han får 10 000 kronor av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för jazzmusik. Gruppen får åka till Grahamstown i Sydafrika i juni 2013 för att representera Sverige på en stor ungdomsjazzfestival.

SoundCloud logo Lyssna på Henning Ullén kvintett på Lederman tidigare i år 

Bästa komposition skrevs av Felisia Westberg i gruppen Wåber. Hon belönas med 10 000 kronor av SKAP. Priset delades ut av den svenske jazzlegendaren Bengt–Arne Wallin.

Felisia spelar kontrabas i gruppen Wåber, en grupp som spelar egen musik med stor orginalitet och känsla. Den gruppen utsågs att åka till jazzfestivalen i Umeå i oktober där man ska spela på jazzbaren Freja.

Till jazzfestivalen i Kristianstad i augusti 2013 skickas gruppen Backwater Five. En grupp som specialiserat sig på traditionell jazz som framfördes med passion och en stor dos av värme och humor.

YouthJazzFestival i Sthlm i mars 2013 får besök av gruppen Colemans Crew. Egen musik framförd med lyhört gruppspel. Gruppens deltagare går på musikkonservatoriet i Falun.

Juryn som bestod av Ola Bengtsson, Elise Einarsdotter, Amanda Sedgwick, Robert Nordmark och Ulf Rådelius hade en tuff uppgift då nivån överlag var väldigt hög och jämn och spännvidden stilmässigt stor.

Jazzfinalen visade upp det bästa av svensk ungdomsjazz i åldrarna upp till 20 år och inger stort hopp om framtiden med kvalité, originalitet och bredd som några kännetecken.