Upprörda känslor när Montmartre stänger

En av Danmarks och en av Europas mest anrika jazzklubbar, Jazzhus Montmartre i Köpenhamn stänger igen sin verksamhet. Hyresavtalet har sagts upp och beslutet att stänga träder i kraft med omedelbar verkan och alla redan inbokade konserter är inställda. Den sista konserten ägde rum den 1 september med Sinne Eeg Group.

– Folk är oerhört upprörda över att det behövde gå så här långt, säger Jan Lundgren, konstnärlig ledare för klubben.

Jazzhus Montmartre invigdes redan 1959 och efter två adressbyten och en längre paus under några år landade klubben återigen på Store Regnegade som varit spelplats sedan 2010. Dexter Gordon, Stan Getz, Miles Davis, Dizzy Gillespie och Chet Baker, James Brown och Gil-Scott Heron är några som spelat på klubben.

Pianisten och konstnärlige ledaren för Ystad Sweden Jazz Festival Jan Lundgren har varit klubbens konstnärlige ledare sedan 2016 och bokare för det som kallats ”premium-concerts”, fyra dagar i veckan. Lundgren är tillsammans med all annan personal som är kopplad till klubben uppsagd.

– Orsaken till stängningen är en kombination av uteblivet finansiellt stöd och de stränga förhållningsregler för publika folksamlingar som gäller här i Danmark, berättar Jan Lundgren för tidningen JAZZ.

– I Danmark finns något som heter Stöd till spelställen som Statens Kunstfond ansvarar för, som man som arrangör kan söka och som gäller under en tre till fyraårsperiod. Jazzhus Montmartre har aldrig erhållit detta stöd, med motiveringen att kommunen i Köpenhamn inte bidragit med sin del för att medel från Kunstfonden ska kunna betalas ut. Förra året fick vi äntligen det finansiella stödet från kommunen men trots det sa Kunstfonden nej.

– Coronabegränsningarna med 35 åskådare per konsert har omöjliggjort möjligheterna att fortsätta verksamheten. Konsekvenserna av reglerna är ju dessutom att man inte får sitta för tätt, så det hade inte gjort någon skillnad om 50 eller 500 personer var tillåtna. Vi kan ändå inte ta in mer än 35 personer, trots att vi har 85 sittplatser. Hade det varit stående publik hade reglerna varit ännu hårdare. Ägarna valde att strypa verksamheten omedelbart för att slippa gå i konkurs, fortsätter Jan Lundgren.

Beslutet att stänga klubben påverkar ju naturligtvis både danskt och svenskt jazzliv, då flera svenska jazzartister ofta spelade här. Flera stora etablerade jazzklubbar i Köpenhamn har ju dessutom försvunnit de senaste åren.

– Ja, nyheten att Jazzhus Montmarte stänger är enorm. Folk är oerhört upprörda över att det behövde gå så här långt. Före pandemin tog fart så gick klubben bättre än någonsin med mestadels utsålda konserter, med cirka 230 konserter per år. Bara de senaste tre till fyra åren har flera av Köpenhamns mest etablerade jazzklubbar stängt igen som Copenhagen Jazz House och The Standard. Klubbar som låg i dignitet med Fasching med sina fem till sex bokningar per vecka, säger Jan Lundgren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.