Uppsala Internationella Gitarrfestival fyller 20 år

Text: Patrik Sandberg

Uppsala Internationella Gitarrfestival fyller 20 år

Mellan den 28–30 september är det dags för alla gitarrälskare att bege sig till Uppsala.

-Glädjen är stor att äntligen få presentera vårt jubileumsprogram med artister från tre kontinenter, tio länder och sammanlagt över sextio medverkande musiker. En av världens mest omtalade och Nordens viktigaste gitarrfestivaler fyller 20 år och vi vill bjuda ännu en högklassig och lustfylld musikfest full av världens musik och inspirerande dagar med gitarren i centrum med konserter, workshops och utställningar. Årets festival lyfter fram både legender och den nya generationens artister, vilket speglar det  20-åriga arbete som festivalen med passion ägnat sig åt, säger festivalchefen Klaus Pontvik.

Stor bredd präglar årets festival? Jazzinfluerat, nutida klassiskt, brasilianskt, flamenco varvat med afrikanskt?

-Göran Söllscher valdes nyligen in i Hall of Fame för klassisk gitarr i USA som den första svenska gitarristen någonsin. Han kommer att ha äran att öppna årets upplaga. Publiken kan förvänta sig en varierad repertoar. Söllscher kommer samarbeta med den unga generationens internationella stjärnor. Flera av dem har vunnit vår egen tävling, Uppsala Young Talent Competition och även i många andra länder. Öppningsdagen kan även Svenska Kammarorkestern, ledd av energiske dirigenten Christian Karlsen. På programmet står två gitarrkonserter av Rodrigo respektive Tedesco, samt musik av Beatles och Beethovens första symfoni. Alla dessa framförs i den anrika universitetsaulan i Uppsala. Dagen efter kommer den maliska koraspelaren Ballaké Sissoko att uppträda tillsammans med klassiska gitarristen Derek Gripper på Katalin. Denna duokonstellation är unik för festivalen. Att kombinera en av världens främsta koraspelare med en av Afrikas framstående gitarrister är något alldeles speciellt. Deras framträdanden bygger till stor del på improvisation. Det blir en kväll i världsmusikens tecken, där även svenska Ale Carr och Mattias Perez medverkar som förband.

-Bland de mer jazziga inslagen finns två legendariska musiker: Ulf Wakenius och den franska gitarristen Bireli Lagrene, som har spelat med artister som Jaco Pastorius, Gil Evans och Charlie Haden. De kommer att presentera ett duoprogram. Dessutom kommer pianisten Jan Lundgren och den återvändande brasilianska gitarrvirtuosen Yamandu Costa att mötas i en duokonsert. Två riktiga mästarmöten skulle jag säga. Legendaren Jojje Wadenius kommer också att vara på plats, både i konsert och workshop.

Thalica Music Project och Uppsala Guitar Quartet-konserten, vad kan vi vänta oss här?
-Gitarristerna från den nya generationen har en generös inställning och omfattar en rad olika musikaliska uttryck. De komponerar och framför musik från olika genrer, från det klassiska till flamenco och jazz. Det är fallet med Thalica och virtuoserna Antoine Boyer och Sangi. Den ena kommer från den klassiska musiken/gipsyjazz och den andra från flamencotraditionen och kan höras i Thalica Music Project.

Vilka uppträder på den avslutande jubileumskonserten?

-Finalkonserten är en hyllning till jubileumsåret där vi, under en och samma konsert, visar på gitarrinstrumentets mångsidighet genom en varierad musikrepertoar. Från Schubert till svensk och latinamerikansk musik. Vi bjuder inte bara in framstående gitarrister som det folkkära geniet Jojje Wadenius eller Mats Bergström, utan även andra musiker och sångare, såsom Amalie Stalheim, Anne Sofie von Otter och Jonas Knutsson.Tanken är att föra samman olika generationer och stilar av gitarrister. Vi förväntar oss en stor publik förstås, och det finns verkligen ingen konsert som man bör missa. Varje konsert kommer att erbjuda något unikt och minnesvärt för alla musikälskare.

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(55167) [1]=> int(54566) [2]=> int(54968) [3]=> int(54787) [4]=> int(54382) [5]=> int(54790) [6]=> int(54735) [7]=> int(50803) [8]=> int(54880) [9]=> int(55161) [10]=> int(55149) [11]=> int(51323) }