Utopia i Majorna firar 1 år

Text: Mats Hallberg Foto: Ralf Rosenberg

I Göteborg med omnejd spelas livejazz nästan varje dag, vilket ibland orsakar krockar för den hugade. Inför öppnandet av krogen och klubben med samma namn intervjuades ägaren i JAZZ nr 5 # 2021.  Första året stavas succé för Utopia, som huserar i två våningar på Karl Johansgatan nedanför Stigbergstorget i Göteborg. Det är ofta fullsatt med åtskilliga stammisar jämte nyfikna noviser.

 Jag träffar  ägaren Patrik Kärn tillsammans med bokaren Anders Bäck (altsaxofonist i husbandet Bäck Brothers) för att få deras syn på en anmärkningsvärd resa.  De kände varandra genom gemensam bakgrund inom familjeterapi. Att Bäck utsågs till bokare berodde på hans kontaktnät samt att Kärn gillar honom som person.

Initialt blickades mot Köpenhamns öppna jazzklimat. I diskussioner om inriktning, som också involverade restaurangchef, blev man överens om att sträva mot samma bredd och vänliga stämning. Utan att kompromissa ville Patrik och Anders nå både inbitna jazzälskare och ovana öron, sådana som i förväg inte visste att de skulle gilla musiken. Kärn säger att ursprunglig konsekvent hållning lättats upp. Ramarna har vidgats genom att exempelvis världsmusik och blues införlivats. Anders påpekar att förfrågningar kommer från hela landet, Skandinavien och även längre bort. ”- Ryktet om oss sprider sig i musikerkretsar. Vårt koncept bygger på att erbjuda lokala musiker gig. De ska känna sig hemma här.” Vet av egen erfarenhet att Bäck Brothers Jazz Tivoli med Anders på saxofon och David på piano sedan decennier verkat som en slags institution i stadens musikliv.  Med skiftande frekvens och gäster fungerar man som husband på Utopia. Därutöver kryddas med andra akter från närområdet, nationell toppklass och internationella gäster så som Walt Weiskopf, Rick Margitza, Kristin Korb och Filó Machado.

Utöver modest pris på konsertbiljett saknas yttre inkomstkällor, varför man tvingas hålla låga gager. Istället lockas med bra omhändertagande och synnerligen god respons. ”Vår satsning har fått väldigt positiva reaktioner”, kommenterar Kärn. Förväntan hos hängivna lyssnare ligger ofta i luften. Han berättar att det är en utmaning att få verksamheten att gå runt. I brist på kulturstöd, har samarbete med andra arrangörer underlättat när en grupp befinner sig på turné. Året som gått har inneburit en läroprocess, inte minst för att Utopia samtidigt är en krog. Uppkomna problem har lösts genom justeringar längs vägen. ”Hur låter pianot?”  ”Ska vi investera i en kontrabas?” Duon träffas för avstämning varje vecka.

 Jag ställer frågan vilka höjdpunkterna varit än så länge.  Bäck anser att energin från Walt Weiskopf och hans danska kvartett var något alldeles extra.

– Vi har också haft en rad fantastiska musiker från Göteborg, exempelvis Blue Note-hyllningen med Eric Liftig och Olli Rantalas tribut till Mingus.” Kärn lyfter fram spelningen under påsken med unga, etablerade talangerna Leo Lindberg, Jonas Bäckman och Arvid Jullander. Vidare nämns Kathrine Windfeld sextett och Alicia Lindberg & Ebba Dankel samt pianisten Daniel Stahre. Fotograf Ralf Rosenberg fyller på med Johan Björklunds Dynamic Flavours feat. Mats Eriksson, Björn Ingelstam, Peter Asplund och Bäck Brothers. Som regel anordnas dessutom omtyckta jam två gånger i veckan, där studenter sammanstrålar med veteraner och efterfrågade instrumentalister och vokalister.

Duon som med trevlig personal driver Utopia har haft stor behållning av sina 180(!) arrangemang. ”Vi har kul ihop” Kärn påpekar att han ofta lämnar med ett leende – ”Vad har jag varit med om?”, medan Bäck hävdar att det är något av en dröm som infriats. ”Lite overkligt hur Utopia vuxit fram”.  Trots innehållsrikt utbud planeras för utökad verksamhet.  Vokalister av båda könen i andra genrer kommer möta jazzens språk i ny serie. En annan nyhet är att SR ska spela in. Blueskvällar är ett annat nytt inslag. Framgångsrika serier som fortlöper är till exempel hip hop och jazz i regi av bröderna Ward, och Storytelling. Det ska bli minifestival i form av World Culture Club med David Bäck vid rodret och i maj vankas celebert besök av  Jerry Bergonzi som spelat med Miles Davis.  Många tips för jazzälskare!

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser