Vallentuna, årets Jazzkommun

Styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat att utse Vallentuna kommun till Årets Jazzkommun 2018. Utdelningen kommer att ske den 18 maj på Jazzfesten, årets stora möteshelg för Svenskt jazzliv, som i år äger rum i Halmstad.

Priset delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt. Utmärkelsen handlar inte bara om att pristagaren ska ha insett värdet i jazzen med generösa bidrag som följd, utan främst om kvaliteten på verksamheten och deras insatser för jazzen. Priset ska ses som en stimulans till kommun, kulturskola/musikskola och region att fördjupa samarbetet och nå fler och större lyssnargrupper.

”Vi är väldigt glada över att ha blivit utsedda till Årets Jazzkommun! Vi är stolta över det utbud och den bredd som vi kan erbjuda i kommunen tillsammans med föreningsliv, kulturskola och enskilda musikutövare där det finns plats för både amatörer och proffs. Det är extra roligt att se att jazzklubben växer i antalet medlemmar och i antal publik på programmen och att vi kunnat ta in unga, mer okända jazzgrupper på våra scener. Vi ser detta pris som en uppmuntran till att fortsätta med och att utveckla det arbete som vi gör idag”, säger Charlotta Burlin, Kultursamordnare i Vallentuna kommun.

”Vi har genom ett framgångsrikt samarbete med Kultur Vallentuna fått rekordmånga medlemmar och besökare till vår verksamhet på Vallentuna Teater”, säger Kjell Lövbom, ordförande i Jazzklubb Nordost. ”Vi i Jazzklubben blev mottagna med öppna armar när vi för ett par år sedan blev av med vår konsertlokal tre dagar innan vår första höstkonsert! Kommunen har ställt upp helhjärtat. För oss som jazzklubb är det en lätt kommun att vara jazzklubb i.”

Motiveringen lyder:

”Vallentuna kommun såg en jazzklubb som plötsligt stod i en svår situation när de blev av med sin lokal. Glöden fanns redan där och kommunen fyllde på med bränsle som inte bara räddade verksamheten utan tog den till nästa nivå. Vallentuna är en värdig mottagare av årets jazzkommun, vi hoppas att andra kommuner kan inspireras och ta efter!”, säger Svensk Jazz ordförande Magnus Thuvesson.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.