Vår man i Hong Kong – Rickard Malmsten fixar det mesta

RickardPeelFresco_2

I februari kommer Christina Gustafsson, Erik Söderlind och Max Schultz till Hong Kong för en turné. I höstas var Maria Kvist och saxofonisten Linus Kåse där i samma ärende.

Bakom dessa och åtskilliga andra svenska gästspel i Hong Kong står Rickard Malmsten, basist och allmän musikentreprenör.

– Ja, man kan nog säga att jag är lite allt i allo, bekräftar Rickard. Jag ordnar med spelningar, fixar med boende, ordnar med kompmusiker och ser till att artisterna kommer fram och tillbaka i säkerhet, förhoppningsvis med ett fint minne och en erfarenhet rikare.

– Men självklart så hjälps vi åt och jag har folk som hjälper mig. Svenska konsulatet och Handelskammaren i Hong Kong har varit väldigt hjälpsamma under åren med att sprida information om spelningarna till dom runt tusen svenskar som bor här. Klubbarna ordnar med affischer och biljettförsäljning. Spelar vi utanför Hong Kong så hjälper min agent till med spelningar och kontrakt.

Vilka ställen spelar ni på?

– Vi kommer att spela på några av Hong Kongs mest populära musiketablissemang som Fringe Club, Peel Fresco Jazz Lounge, Skylark Jazz Club men även på några privata klubbar som The American Club.

Har du något samarbete med svenska institutioner, som till exempel Kulturrådet?

– Kulturrådet och Konstnärsnämnden har varit väldig generösa med att sponsra flygresan för artisterna vilket jag är väldigt tacksam för.

Vad gör du förutom att promota svenska artister i Hong Kong?

– Promotionjobbet är bara en liten del av vad jag gör, berättar Rickard, men jag hoppas att kunna göra det mer i framtiden eftersom vi har så många underbara musiker i vårat avlånga rike.

– Annars skriver jag musik till olika projekt, bland annat för tv. Och så har jag tränat Hong Kongs landslag i boxning i två år!

BoxningsLandslaget

– Jag är också Jazz Label Manager på skivbolaget Naxos som har huvudkontor här och som Claus Heyman startade för 25 år sedan.

Naxos

Vilka spelar du med när du själv står på scenen?

– Jag har en hel del olika projekt och lyckligtvis kan jag spela mina egna kompositioner med flera olika konstellationer.

Det finns många fina musiker i Hong Kong som i likhet med mig själv har kommit hit från olika delar av världen, som USA, Kanada, Australien och Europa. Det finns även en del lokala begåvningar som har studerat på Berkeley, New School och andra skolor.

Jag har också haft tillfälle att få spela med stora stjärnor som Bob Moses, Roy Hargrove, Dennis Chambers och Uri Caine.

Jag har haft turen att alltid ha engagemang. Allt beror nog på en själv hur mycket man är villig att kämpa. Man får inte glömma att det att vara jazzmusiker räknas som ett av dom tuffaste yrkena på denna planet.

Jag tycker också att det är viktigt att ha sin integritet och att välja sina jobb med omsorg. Det syns och hörs på många mils avstånd när musiker inte gillar den musik eller situation dom spelar i.

Hur kom det sig att du överhuvudtaget hamnade i Hong Kong?

– För att göra en lång historia kort så har jag och min kära hustru Maarika varit på resande fot i över 20 år tillsammans, uppdelat på fem kontinenter. Vi har haft den tur i våra yrken som krävs för att detta ska kunna funka.

Stranden

– Innan Hong Kong bodde vi i Australien, och där tänkte vi bosätta oss för en längre tid. Men så fick jag ett kontrakt på att spela i Hong Kong i två veckor. Min fru och jag bestämde oss för att stanna några veckor till för att se Asien. De två veckorna har nu blivit tio år, och våra två flickor är båda födda här.

Och nu är alltså Christina Gustafsson på gång för en turné, tillsammans med Max Schultz och Erik Söderlind. Och, on the bass, Rickard Malmsten förstås.

ChristinaPoster