Varför bråkar du om jazzen, Bosse?

Bosse Ringholm (Foto www.socialdemokraterna.se)

Bosse Ringholm, riksdagsledamot för (S), har engagerat sig för jazzens situation, och ställt frågor om denna till kulturministern.

I morgon, tisdag 8 juni, ska Bosse få svar på en interpellation han ställde till Lena Adelsohn-Liljeroth (M).

Det gäller tre konkreta frågor:

• Vilka initiativ avser kulturministern att ta för att stödja och främja jazzens ställning i det svenska kultur- och musiklivet?

• Varför har kulturministern under den här mandatperioden inte presterat ett enda förslag för att stärka jazzens ställning?

• Är det kulturministerns avsikter att jazzen i första hand ska förlita sig på kommersiella krafter för sin fortsatta överlevnad och utveckling?

Bosse Ringholm, varför driver du frågan om jazzen?

– Jag gör det av flera skäl. Dels för att jag har varit jazzintresserad sedan 1950-talet, dels för att jag tycker att jazzen har en alldeles för undanskymd ställning. Andra musikformer får stor uppmärksamhet, antingen i form av statliga bidrag som den klassiska musiken, eller i form av bra kommersiella förutsättningar. Jazzen har ett stort värde, men får inte den uppmärksamhet den borde ha.

Bosse Ringholm ställde frågor om detta till kulturministern redan i höstas.

– Då hänvisade ministern till den pågående utredningen. Nu har utredningen kommit, och den har inte lett till några initiativ.

Väntar du något konkret svar från Lena Adelsohn-Liljeroth i morgon?

– Hon har hittills varit oprecis i sina utfästelser, men vad jag kan hoppas på är att hon ska ge kulturrådet eller någon annan i uppdrag att titta på hur man kan förstärka stödet till jazzen.

Kommer förutsättningarna för jazzen att förbättras om det blir en rödgrön regering i höst?

– Jag kommer inte att vara riksdagsledamot efter höstens val, men jag kommer ändå att jaga dom med samma fråga i alla fall. Jag har ju pratat med mina kamrater i kulturutskottet, och det är många av dom som är oerhört positiva också.

Har du några favoriter i jazzvärlden?

– Ungdomsfavoriterna som Gerry Mulligan och Lars Gullin hänger med fortfarande, men jag lyssnar också på den yngre och modernare jazzen. Jag brukar gå på Blue House Jazz i Konserthuset, och jag tycker det är särskilt roligt att så många ungdomar söker sig till jazzen.

OJ bevakar interpellationsdebatten i morgon, då Lena Adelsohn-Liljeroth lämnar sitt svar och Bosse Ringholm får tillfälle att följa upp detta.